Finiš čtvrté etapy Tour ovládl domácí Démare, spurt ovlivnil těžký pád

Čtvrtou etapu 104. ročníku Tour de France ovládl domácí závodník Arnaud Démare. V cílovém městě Vittel předčil v závěrečném spurtu Petera Sagana. V cílové rovince postihl těžký pád Marka Cavendishe. Spadnul i Geraint Thomas, který i tak udržel žlutý trikot.

Vittel, Francie Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Arnaud Demare projíždí cílem před Peterem Saganem

Arnaud Demare projíždí cílem před Peterem Saganem | Zdroj: Reuters

K prvnímu pádu došlo pár set metrů před cílem. Vedle Thomase se do něj připletl i Marcel Kittel a přišel kvůli tomu o zelený trikot pro lídra bodovací soutěže, do kterého se díky životnímu úspěchu převlékl Démare. Za ním na druhém místě dojel mistr světa Slovák Peter Sagan, třetí byl Kristoff Alexander z Norska.

Pro Cavendishe skončila etapa zhruba 50 metrů před cílem. Britský jezdec spadl do bariéry po kolizi se Saganem, který do něj vrazil ramenem, a několik minut ležel na zemi a byl ošetřován. Cavendish tak přišel o šanci bojovat o 31. etapový triumf a na rekord slavného Eddyho Merckxe stále ztrácí čtyři vítězství.

Peter Sagan nejdřív obdržel 30vteřinovou penalizaci a v hodnocení etapy byl odsunut na poslední místo. Následně ho ale vedení závodu z celé Tour vyloučilo. 

Žlutý trikot udržel Thomas, protože spadl v ochranném tříkilometrovém pásmu a dostal stejný čas jako vítěz. Britský jezdec má na prvním místě průběžného pořadí náskok sedmi sekund před Saganem, třetí je s dvanáctivteřinovou ztrátou trojnásobný vítěz Tour Brit Chris Froome.

Cyklistický závod Tour de France - 4. etapa (Mondorf-les-Bains - Vittel, 207,5 km):

1. Démare (Fr./FDJ) 4:53:54, 2. Kristoff (Nor./Kaťuša), 3. Greipel (Něm./Lotto Soudal), 4. Bouhanni (Fr./Cofidis), 5. Petit (Fr./Direct Energie), 6. Roelandts (Belg./Lotto Soudal), 7. Matthews (Austr./Sunweb), 8. Mori (It./SAE Team Emirates), 9. Benoot (Belg./Lotto Soudal), 10. Štybar (ČR/Quick-Step), ...46. Kreuziger (ČR/Orica), 119. Cink (ČR/Bahrajn Merida) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. Thomas 14:54:25 (Brit./Sky), 2. Froome (Brit./Sky), 3. Matthews oba -12, 4. Boasson Hagen (Nor./Dimension Data) -16, 5. Latour (Fr./AG2R) -25, 6. Gilbert (Belg./Quick-Step) -30, 7. Kwiatkowski (Pol./Sky), 8. Wellens (Belg./Lotto) oba -32, 9. Démare -33, 10. Arndt (Něm./Sunweb) -34, ...30. Kreuziger -56, 34. Štybar -1:05, 94. Cink -3:00.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme