Kolaps českých florbalistek na mistrovství světa. Vedly už 6:1, do finále ale nakonec nepostoupily

České florbalistky podlehly v semifinále mistrovství světa domácímu Švýcarsku 6:7 v prodloužení, přestože ještě v 52. minutě vedly 6:1. Místo premiérového postupu do finále tak budou hrát v neděli o bronz s Finskem. V čase 64:34 dokonala nevídaný obrat Michelle Wikiová a Švýcarky si zahrají o zlato se Švédskem.

Tento článek je více než rok starý.

Neuchatel (Aktualizováno: 22:25 14. 12. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České florbalistky na mistrovství světa podlehly v semifinále Švýcarsku

České florbalistky na mistrovství světa podlehly v semifinále Švýcarsku | Foto: Martin Flousek | Zdroj: ČTK

Za český tým neproměnila ještě v 56. minutě za stavu 6:2 trestné střílení Denisa Ratajová, která trefila tyč. Švýcarky daly v power play čtyři branky a nastavení vynutila v čase 59:37 rovněž Wikiová.

Češky byly od začátku aktivnější, dostávaly se do zakončení a v šesté minutě se ujaly vedení. Sice se jim nepodařila rozehrávka ze standardní situace, ale balónek se odrazil ke Krupnové a ta našla volnou Urbánkovou, jež se radovala ve 115. reprezentačním zápase ze 70. branky. Na tuto metu dosáhla jako druhá česká hráčka v historii po Krupnové.

Za 92 sekund byla faulována Mlejnková a trestné střílení proměnila Ratajová. Hned za pět vteřin už to bylo 3:0. Ratajová pro průniku našla Krupnovou, která zblízka překonala Heiniovou.

Češky vynikaly nad Švýcarkami i v důrazu, stíhaly blokovat jejich střelecké pokusy a sami mohly zvýšit především při šanci Ratajové z 16. minuty. Christianová zůstávala neprůstřelná dlouho i v druhém dějství, Rhynerův tým naopak zůstal efektivní.

Ve 26. minutě se Kapcová šikovně uvolnila, Heiniovou z úniku sice nepřekonala, ale Paloncyová vyražený balónek ze vzduchu poslala do branky. Za 128 sekund už to bylo o pět branek, protože při vyloučení Martiové využila přesilovou hru podruhé Krupnová a se 74 brankami v reprezentaci zase unikla Urbánkové.

Nevídaný obrat

Švýcarky se prosadily až ve 37. minutě díky Gerigové, ale v úvodu závěrečné části opět slavily Češky. Střelu Jirákové od půlky hřiště tečovala nešťastně nohou Corin Rüttimannová, nejlepší střelkyně historie MS spolu s Dánkou Cecilií Di Nardovou.

V 52. minutě snížila v přesilové hře Gerigová, ale Češky měly možnost náskok pojistit. Jenže Ratajová trefila při další penaltě jen tyč. Čtyřbrankové vedení pak český tým držel až do předposlední minuty, ale závěr vůbec nezvládl a Švýcarky při hře bez brankářky smazaly ztrátu. Dvakrát se trefila Suterová, potom se prosadily Ulberová a Wikiová, která rozhodla i prodloužení.

„Švýcarky začaly prostě hrát šest na pět, to je jasné, že nás zatlačí. Gól na 6:3 byl nepříjemný, ale nebyl to konec světa, ale dostat čtyři góly ze stejného místa je trestuhodné. Co na to mám říct...,“ řekla kapitánka Eliška Krupnová po nejkrutější porážce v kariéře.

„Je to strašná, fakt strašná škoda. Ale to asi není správné slovo. Prostě jsme si to, jak to říct slušně, pokazily. Švýcarky hnala výborná atmosféra. Ale musíme si přiznat, že tohle je naše selhání. Na to se nedá říct nic jiného. Všechny góly byly v podstatě stejné. Švýcarky se na ně nemusely nadřít, jenom daly krosovou přihrávku přes brankoviště a nějakým způsobem to se štěstím dokleply,“ konstatovala brankářka Jana Christianová.

Mistrovství světa florbalistek v Neuchatelu (Švýcarsko):

Semifinále:

Švýcarsko - ČR 7:6 v prodl. (0:3, 1:2, 5:1 - 1:0)
Branky a nahrávky: 37. Gerigová (Ruttimanová), 52. Martiová (Gerigová), 59. Suterová (Gerigová), 59. Suterová (Gerigová), 60. Ulberová (Gerigová), 60. Wikiová, 65. Wikiová (Suterová) - 6. Urbánková (Krupnová), 7. Ratajová z tr. střílení, 7. Krupnová (Ratajová), 26. Paloncyová (Kapcová), 28. Krupnová (Jiráková), 44. Jiráková. Rozhodčí: Franzonová, Hedelindová (oba Švéd.). Vyloučení: 4:2. Využití: 1:1. Diváci: 3734.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme