Češi získali na florbalovém mistrovství světa stříbro, ve finále podlehli suverénním Švédům 3:9

Čeští florbalisté si z mistrovství světa odvezou stříbrné medaile, v nedělním finále totiž podlehli favoritům ze Švédska vysoko 3:9. Seveřané si připsali rekordní desátý titul, Češi se probojovali do finále podruhé v historii.

Curych (Švýcarsko) (Aktualizováno: 18:17 13. 11. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Florbaloví mistři světa ze Švédska

Florbaloví mistři světa ze Švédska | Foto: Per Wiklund | Zdroj: REUTERS/Bildbyran

Zatímco v semifinále proti domácím Švýcarům čeští florbalisté hýřili aktivitou, ve velkém finále jim právě intenzita chyběla. Přitom šlo o hodně. První finále mistrovství světa od roku 2004, šance na historický triumf.

Kdybychom si nevěřili, tak tady nejsme, shodují se čeští florbalisté před finále mistrovství světa

Číst článek

Na druhé straně ale stáli Švédové, kteří z posledních 13 šampionátů přivezli devět zlatých a čtyři stříbrné. Pokaždé se dostali do utkání o titul.

„Máme nastavený nějaký plán, hráči vědí, co je čeká,“ říkal před zápasem trenér Jaroslav Berka. Švédsko přesto kvalitou a hlavně vysokým tempem na začátku soupeře překvapilo.

Češi odolávali do osmé minuty. V závěru přesilovky se po šikovné přihrávce Ahréna před brankoviště trefil Malte Lundmark.

Od té chvíle se ve Swiss Life Areně dostali severští favorité do laufu. Po dvou minutách zvýšil vedení z otočky kapitán Emil Johansson, který se ještě v úvodním dějství prosadil i podruhé, to už v hale svítilo skóre 4:0 i díky zásahu Jespera Sankella.

Čtyři vteřiny před koncem třetiny sice snížil Matyáš Šindler, ale pak přišla další čtyřgólová série švédského výběru. Stav 1:8 donutil kouče Jaroslava Berku zvolit risk bez brankáře.

A vyplatil se, Matějové Havlas a Jendřišák zmírnili rozdíl skóre. Poslední branku ale zaznamenal Alexander Galante Carlström a stanovil konečný výsledek na 9:3, který Švédům zajistil rekordní desátý titul na světovém šampionátu.

Čeští florbalisté navzdory zklamaným obličejům vezou z Curychu značný úspěch - druhou stříbrnou medaili v historii. 

V souboji o bronzovou medaili měli navrch Finové, když přehráli Švýcary 5:3.

Mistrovství světa florbalistů v Curychu:

Finále:

Česko - Švédsko 3:9 (1:4, 0:2, 2:3)

Branky a nahrávky: 20. Šindler (Havlas), 52. Havlas (Marek Beneš), 57. Jendrišák (Langer) - 8. Lundmark (Ahrén), 10. E. Johansson (J. Samuelsson), 14. Sankell (Nordgren), 17. E. Johansson (Ahrén), 25. Lundmark (J. Samuelsson), 36. Galante Carlström (Lundmark), 42. Nordgren (Sankell), 46. Haglund (Nordgren), 59. Galante Carlström (Ahrén). Rozhodčí: Wehingerová, Zurbuchenová (obě Švýc.). Vyloučení: 2:0, navíc Langer (ČR) 10 min. Využití: 0:2. Diváci: 11.254 (vyprodáno).

apr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme