Nejvyšší výhra v historii a postup do čtvrtfinále šampionátu. Florbalistky nasázely Slovensku 19 gólů

České florbalistky rozdrtily na mistrovství světa v Neuchatelu Slovensko 19:3, zajistily si druhé místo v základní skupině B a přímý postup do čtvrtfinále. V něm je v pátek čeká vítěz souboje mezi Austrálií a Polskem. Slovenky vedené českým trenérem Michalem Jedličkou budou hrát ve středu v předkole play-off s Dánskem.

Tento článek je více než rok starý.

Neuchatel (Aktualizováno: 20:57 10. 12. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České florbalistky se radují ze vstřeleného gólu v utkání MS proti Slovensku

České florbalistky se radují ze vstřeleného gólu v utkání MS proti Slovensku | Foto: Martin Flousek | Zdroj: ČTK/PR/Český florbal/Martin Flousek

Na kanonádě favoritek se podílela pěti brankami Michaela Mlejnková, která tak vytvořila český rekord na MS. „Hodně mě to těší. Tolik gólů v jednom zápase se nepovede každý den a na mezinárodní úrovni to má ale větší váhu. Je to práce celé naší lajny, všem moc děkuju. Doufám, že se nám takhle bude dařit dál,“ řekla Mlejnková, jež překonala výkony Ilony Novotné z roku 2007 a Elišky Vrátné z roku 2015, které dokázaly skórovat čtyřikrát.

Opora ženské florbalové reprezentace chytá ve speciální helmě. Kromě rozměrů zaujme i designem

Číst článek

Sedmi body za dva góly a pět asistencí stanovila nové maximum také Denisa Ratajová. Překonala výkon Novotné z roku 1997, která tehdy ke čtyřem gólům přidala i tři asistence.

Hattrick zaznamenaly v utkání také Nela Kapcová a Tereza Urbánková. Češky si proti Slovensku připsaly nejvyšší výhru v historii a překonaly výsledek z dosud jediného souboje na světových šampionátech z roku 2011 ze St. Gallenu, kde vyhrály 15:1.

České hráčky nastoupily s černými páskami, kterými vyjádřily soustrast rodinám obětí dnešní ranní střelby v ostravské nemocnici. „Hnedka ráno jsme to s holkama řešily, protože je jich spousta z Ostravy, i já odtamtud pocházím, tak jsem hned kontaktovala rodinu, jestli jsou v pořádku. Mrzí nás to, co se stalo. Byla to velká tragédie a vzešlo z realizačního týmu, že si vezmeme černé pásky,“ uvedla Urbánková.

Do branky se postavila poprvé Příleská poté, co v duelech s Lotyšskem (14:2) a se Švédskem (2:10) chytala Christianová.

Slovenky držely bezbrankový stav do čtvrté minuty, kdy po kombinaci s Martinákovou překonala brankářku Krištofovou Kapcová. Rozjela tím kanonádu, po které výběr trenéra Saschy Rhynera vyhrál úvodní dějství 8:0.

První gól na mistrovství světa v kariéře oslavila Beránková, trestné střílení při vlastním oslabení proměnila Ratajová, potom se znovu prosadila Kapcová a hattrick stihla mezi 13. a 18. minutou Mlejnková. Mezitím se trefila i Řepková.

V druhém dějství se nejdříve prosadila proti střídající Dupčákové Urbánková a za stavu 9:0 se radovaly i Slovenky. Skrytá střela Ďuríkové z dálky přes clonu sebrala Příleské nulu. V 26. minutě zajistila dvouciferný stav opět Urbánková, ale prosazovaly se i soupeřky.

Paulína Hudáková ještě trefila tyč, ale vzápětí už skórovala její sestra Kristína. V polovině utkání dovršila hattrick Kapcová, Slovenky sice snížily díky Paulíně Hudákové, ale desetigólový rozdíl do druhé pauzy zařídily Plášková a čtvrtou brankou v duelu Mlejnková.

V závěrečném dějství se prosadila ve vlastním oslabení Šupáková a oslavila v osmém utkání v reprezentaci první gól. Výsledek ještě zvýraznily Ratajová, Krupnová, pátým gólem Mlejnková a Plášková s Urbánkovou.

Mistrovství světa florbalistek v Neuchatelu (Švýcarsko):
Skupina B:
ČR - Slovensko 19:3 (8:0, 5:3, 6:0)
Branky a nahrávky: 4. Kapcová (Martináková), 7. Beránková (Krupnová), 9. Ratajová z tr. střílení, 12. Kapcová (Ratajová), 13. Mlejnková (Martináková), 15. Mlejnková (Koníčková), 17. Řepková (A. Bočanová), 18. Mlejnková (Martináková), 23. Urbánková (Ratajová), 26. Urbánková (Ratajová), 30. Kapcová (Martináková), 30. Plášková (A. Bočanová), 39. Mlejnková (Koníčková), 48. Šupáková (Řepková), 52. Ratajová (Krupnová), 56. Krupnová (Ratajová), 57. Mlejnková (Martináková), 58. Plášková (Kubečková), 60. Urbánková (Ratajová) - 24. Ďuríková, 29. K. Hudáková (Šidlová), 30. P. Hudáková (M. Šponiarová). Rozhodčí: Kirjonen, Sirkka (oba Fin.). Vyloučení: 2:1. Bez využití. V oslabení 1:0. Diváci: 512.

Sestava ČR: Příleská - Jiráková, Beránková, Frantíková, Šupáková, Paloncyová, Koníčková, Kotzurová - Urbánková, Krupnová, Ratajová - A. Bočanová, Plášková, Řepková - Kapcová, Martináková, Mlejnková - Kubečková, Hanzlíková. Trenéři: Sascha Rhyner a Jakub Robenek.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme