Do první Velké ceny Toskánska odstartuje z pole position Hamilton, v kvalifikaci předčil Bottase

Do nedělní Velké ceny Toskánska formule 1 odstartuje z pole position šestinásobný mistr světa Lewis Hamilton z Mercedesu. Vedoucího jezdce průběžného pořadí v první řadě doplní týmový kolega Valtteri Bottas. Třetí místo v kvalifikaci obsadil Max Verstappen z Red Bullu.

Tento článek je více než rok starý.

Mugello (Itálie) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lewis Hamilton.

Lewis Hamilton. | Foto: JENNIFER LORENZINI | Zdroj: Reuters

Hamilton si pro 95. pole position v kariéře dojel časem 1:15,144 a jako první dokázal v Mugellu, kde se šampionát formule 1 představil úplně poprvé, Bottase porazit. Finský pilot totiž ovládl všechny tři tréninky, ale dnes za obhájcem titulu zaostal o 59 tisícin sekundy.

Vettel bude po letošní sezoně ve formuli 1 pokračovat, čtyřnásobný šampion se dohodl s Aston Martinem

Číst článek

Jezdci Mercedesu mají při prvním ročníku Velké ceny Toskánska co napravovat. Hamiltona před týdnem v Monze připravila o jasné vítězství nepovolená zastávka v boxech, zatímco Bottas po špatném startu z druhého místa dojel až na páté pozici.

Velká cena Itálie nevyšla ani Verstappenovi, který kvůli technickým problémům odstoupil. Do nedělního závodu v Toskánsku odstartuje ze třetího místa, na kterém pilot stáje Red Bull dojel se ztrátou téměř čtyř desetin sekundy na Hamiltona.

Čtvrté místo v kvalifikaci obsadil jeho týmový kolega Alexander Albon a na trápení Ferrari, které na domácím testovacím okruhu v Mugellu slaví jubilejní 1000. závod, dal pátým místem alespoň na chvíli zapomenout Charles Leclerc. Druhý jezdec italské stáje a čtyřnásobný mistr světa Sebastian Vettel byl až čtrnáctý.

Ještě o dvě příčky hůř dopadl nečekaný vítěz předchozího závodu v Monze Pierre Gasly. Pilot Alpha Tauri, který jako jediný spolu s Verstappenem dokázal v dosavadních osmi závodech sezony narušit nadvládu mistrovského Mercedesu, v kvalifikaci vypadl už v první části.

Nedělní závod budou od 15:10 stejně jako při trénincích a kvalifikaci poprvé v koronavirem ovlivněné sezoně sledovat v omezeném počtu diváci. Hamilton bude útočit na 90. vítězství v kariéře, kterým by se dotáhl na rozdíl jediného triumfu od rekordu slavného Michaela Schumachera.

Kvalifikace na Velkou cenu Toskánska, závod mistrovství světa formule 1 v Mugellu:
1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:15,144, 2. Bottas (Fin./Mercedes) -0,059, 3. Verstappen (Niz./Red Bull) -0,365, 4. Albon (Thaj./Red Bull) -0,810, 5. Leclerc (Mon./Ferrari) -1,126, 6. Pérez (Mex./Racing Point) -1,167, 7. Stroll (Kan./Racing Point) -1,212, 8. Ricciardo (Austr./Renault) -1,399, 9. Sainz (Šp./McLaren) -2,726, 10. Ocon (Fr./Renault) bez času.

Pozn.: Pérez na startu přijde o jednu pozici po trestu za zavinění nehody v pátečním druhém tréninku.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme