Leclerc z Ferrari pojede v Baku z prvního místa, kvalifikaci ovlivnila řada nehod

Monacký jezdec Charles Leclerc vyhrál nehodami ovlivněnou kvalifikaci na Velkou cenu Ázerbájdžánu vozů formule 1. Třiadvacetiletý pilot Ferrari zajel na trati v Baku nejrychlejší čas 1:41,218 a využil i dramatického závěru, v němž musel být celý program předčasně ukončen po haváriích Júkiho Cunody a Carlose Sainze. Hned za Leclercem skončil úřadující šampion Lewis Hamilton z Mercedesu a aktuální lídr šampionátu Max Verstappen z Red Bullu.

Tento článek je více než rok starý.

Baku Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Leclerc navázal na 14 dní staré kvalifikační vítězství z Monte Carla, kde však v závěru havaroval a kvůli potížím s převodovkou do závodu neodstartoval. Nyní by po své deváté pole position v kariéře neměl na startu chybět. Druhý Hamilton, který prolomil trápení z pátečních tréninků, na něj ztratil 0,232 sekundy.

Šéf Ferrari odmítá pochybení u Leclercova vozu, Mercedes sundá Bottasovo kolo až v továrně

Číst článek

Třetí Verstappen zaostal o 0,345. O překvapení se postaral čtvrtý Pierre Gasly z AlphaTauri. Druhý pilot Mercedesu Valtteri Bottas byl až desátý. Do elitní desítky se vešel také devátý Fernando Alonso.

Kolizí Cunody a Sainze vyvrcholila kvalifikace, v níž předtím havarovali také Daniel Ricciardo z McLarenu a Antonio Giovinazzi s Lancem Strollem. Na Ricciardovu nehodu v závěru druhé sekce doplatil i jedenáctý Sebastian Vettel, jemuž chyběly tři setiny k postupu do nejlepší desítky.

„Tak málo? To snad ne. Zatraceně,“ zlobil se ve vysílačce německý pilot Aston Martinu. Ricciardo odstartuje z 13. příčky.

Chvost pole uzavře Stroll s Giovinazzim, kteří v úvodní sekci shodně narazili do zdi v zatáčce číslo 15. „Zvoral jsem to chlapi, omlouvám se,“ kál se ve vysílačce Stroll. Zklamání netajil ani jeho italský soupeř, jenž v minulé Velké ceně Monaka získal pro Alfu Romeo první bod v šampionátu.

Velká cena Ázerbájdžánu se vrátila do MS po roční pauze způsobené pandemií koronaviru a uskuteční se bez diváků. Závod odstartuje v neděli ve 14.00.

Kvalifikace na Velkou cenu Ázerbájdžánu, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Baku:
1. Leclerc (Mon./Ferrari) 1:41,218, 2. Hamilton (Brit./Mercedes) -0,232, 3. Verstappen (Niz./Red Bull) -0,345, 4. Gasly (Fr./AlphaTauri) -0,347, 5. Sainz (Šp./Ferrari) -0,358, 6. Norris (Brit./McLaren) -0,529, 7. Pérez (Mex./Red Bull) -0,699, 8. Cunoda (Jap./AlphaTauri) -0,993, 9. Alonso (Šp./Alpine) -1,109, 10. Bottas (Fin./Mercedes) -1,441.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme