Hamilton využil chyby Verstappena a těsně vyhrál v Bahrajnu první závod sezony

Úvodní Velkou cenu Bahrajnu formule 1 vyhrál úřadující šampion Lewis Hamilton z Mercedesu. Hlavního soka Maxe Verstappena porazil na trati v Sáchiru v těsném souboji do posledního kola o 0,745 sekundy.

Sachír (Bahrajn) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lewis Hamilton.

Lewis Hamilton. | Foto: Lars Baron | Zdroj: Reuters

Nizozemský pilot Red Bullu, který v závěru stáhl díky čerstvějším pneumatikám přes osm sekund, se před obhájce titulu dostal tři kola před koncem, nicméně při vzájemném souboji vyjel mimo trať a následně musel na pokyn ředitelství závodu svoji pozici přepustit. V závěru už mu pak další útok nevyšel.

Naruší někdo Hamiltonovu nadvládu? Rekordman formule 1 má v nové sezoně zdatného vyzyvatele

Číst článek

Šestatřicetiletý Brit Hamilton vykročil za možným osmým titulem v kariéře, kterým by definitivně překonal Michaela Schumachera. Zároveň se v závodě stal držitelem nového rekordu v počtu kol na pozici lídra závodu. Celkem jich už nastřádal 5126.

„Wow, byl to skutečně těžký závod. Jeden z nejtěžších, který jsem kdy za poslední dobou absolvoval. V poslední části jsme už jen bojovali a naštěstí jsem Maxe udržel za sebou,“ řekl britský závodník BBC.

„Je to škoda, ale musíme na to koukat pozitivně. Je vidět, že jsme schopní s nimi bojovat, a je skvělé takhle začít novou sezonu,“ uvedl Verstappen.

Ten na trati v Sáchiru dominoval takřka celý víkend, kdy po třech trénincích ovládl i sobotní kvalifikaci. Vedení udržel i po startu, ale Mercedes zvolil taktiku brzké zastávky v boxech a tzv. „undercutu“, kdy se s Hamiltonem snažil lídra překonat díky dříve obutým čerstvým pneumatikám.

Pro první pole position v sezoně si v Bahrajnu dojel Verstappen, šampion Hamilton byl druhý

Číst článek

Taktika se pak i vyplatila, a když se Nizozemec vrátil po výměně v 18. kole na trať, jeho soupeř měl před ním již několikasekundový náskok. Red Bull ale pro změnu naplánoval protiúder v závěru, kdy Verstappen po druhé zastávce disponoval o 11 kol čerstvějšími pneumatikami a spustil velkou stíhací jízdu.

Tu následně tři okruhy před koncem i dokonal a Hamiltona předjel, ale při manévru se dostal mimo trať a tým ho na pokyn ředitelství závodu informoval, aby svého rivala pustil před sebe. Později už na další útok nedostal prostor. Hamilton vyhrál 96. závod v kariéře.

Na třetím místě dojel jeho týmový kolega z Mercedesu Valtteri Bottas. Verstappenův parťák Sergio Pérez vybojoval po nepovedeném úvodu, kdy musel kvůli technickým problémům startovat z boxové uličky, páté místo.

Nepovedený závod naopak prožil po přesunu do Aston Martinu Sebastian Vettel, který dojel na 15. místě. Ještě hůře skončili debutující Mick Schumacher s Nikitou Mazepinem z týmu Haas. Syn sedminásobného mistra světa dojel na 16. příčce, jeho týmový kolega dokonce po smyku a kolizi v prvním kole závod nedokončil. Hned při debutu v F1 naopak bodoval devátý Juki Cunoda z AlphaTauri.

Velká cena Bahrajnu, úvodní závod mistrovství světa vozů formule 1 v Sáchiru:
1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:32:03,897, 2. Verstappen (Niz./Red Bull) -0,745, 3. Bottas (Fin./Mercedes) -37,383, 4. Norris (Brit./McLaren) -46,466, 5. Pérez (Mex./Red Bull) -52,047, 6. Leclerc (Mon./Ferrari) -59,090, 7. Ricciardo (Austr./McLaren) -1:06,004, 8. Sainz (Šp./Ferrari) -1:07,100, 9. Cunoda (Jap./AlphaTauri) -1:25,692, 10. Stroll (Kan./Aston Martin) -1:26,713.
Nejrychlejší kolo: Bottas.
Průběžné pořadí (po 1 z 23 závodů): 1. Hamilton 25 b., 2. Verstappen 18, 3. Bottas 16, 4. Norris 12, 5. Pérez 10, 6. Leclerc 8.
Pohár konstruktérů: 1. Mercedes 41, 2. Red Bull 28, 3. McLaren 18, 4. Ferrari 12, 5. AlphaTauri 2, 6. Aston Martin 1.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme