Jediný tým se stoprocentní úspěšností. Před 10 lety ovládl formuli 1 ‚nováček‘ Brawn GP

Přesně před deseti lety získal Jenson Button svůj první a jediný titul mistra světa formule 1. Podařilo se mu to s týmem Brawn GP, který byl v roce 2009 ve světovém šampionátu vlastně nováčkem.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jenson Button v roce 2009., kdy vyhrál titul ve formuli 1.

Jenson Button v roce 2009., kdy vyhrál titul ve formuli 1. | Foto: Steve Crisp | Zdroj: Reuters

Brawn GP vznikl necelý měsíc před startem sezony 2009, a to tak, že jeho majitel Ross Brawn získal stoprocentní podíl stáje Honda. I když by se dal brát jako pokračování japonského týmu, mezinárodní automobilová asociace FIA ho brala jako nováčka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jediný tým se stoprocentní úspěšností. Před 10 lety ovládl formuli 1 ‚nováček‘ Brawn GP

Brawn dominoval úvodu sezony, a přestože v závěru už takovou rychlost neměl, dosáhl na osm vítězství a nakonec se radoval ze zisku obou titulů. Jeho výkonnost všechny udivovala, třeba slavný Niki Lauda měl pro anglický tým na konci sezony jen slova chvály.

„Je to neuvěřitelné, protože Ross převzal tým, který předtím nefungoval, a najednou byli nejlepší ze všech. To jsem ještě nezažil, aby malý tým takhle dominoval mezi velikány, jako jsou Ferrari a Mclaren, a vyhrál pohár konstruktérů,“ prohlásil na konci sezony trojnásobný světový šampion Niki Lauda, který v rozhovoru pro britskou televizi Sky Sports před výkony Jensona Buttona a týmu Brawn GP několikrát smekl svou pověstnou červenou kšiltovku.

Mercedes kraluje formuli 1. Šéf týmu děkoval po triumfu v Poháru konstruktérů i zesnulému Laudovi

Číst článek

Kromě chvály se ale na britský tým snášela i kritika. „Před začátkem sezony se radikálně měnila technická pravidla a to dalo možnost přijít s něčím novým. V tomto ohledu přišel Brawn GP s řešením dvojitého difuzoru a získal tím velký výkonnostní náskok. I když ke konci už ta dominance nebyla tak výrazná, protože velké týmy dokázaly ztrátu dohnat,“ říká bývalý závodník a expert Radiožurnálu Jakub Knoll.

Brawn ale žádný trest nikdy nedostal a navždy se zapsal do historie jako tým, který dokázal získat oba tituly ve své první sezoně. A protože se pro rok 2010 transformoval na tovární tým Mercedes, jde paradoxně o historicky nejúspěšnější stáj ve formuli 1 z hlediska procentuální úspěšnosti.

David Prouza Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme