Leclerc zvítězil ve Velké ceně Itálie, ukončil tak dlouhé čekání Ferrari na domácí triumf

Velkou cenu Itálie vyhrál Charles Leclerc a Ferrari se díky němu dočkalo prvního vítězství v domácím závodě po devíti letech. Jednadvacetiletý monacký pilot navíc navázal na týden starý triumf z Belgie, kde ovládl první závod formule 1 v kariéře.

Monza/Itálie Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Charles Leclerc přichází na stupně vítězů po vyhrané Velké ceně Itálie Formule 1 (vpředu). Na druhém místě skončil Valtteri Bottas (vlevo) a třetí dojel Lewis Hamilton (vpravo)

Charles Leclerc přichází na stupně vítězů po vyhrané Velké ceně Itálie Formule 1 (vpředu). Na druhém místě skončil Valtteri Bottas (vlevo) a třetí dojel Lewis Hamilton (vpravo) | Foto: Massimo Pinca | Zdroj: Reuters

Leclerc odstartoval z pole position a o vítězství musel tvrdě bojovat. Dlouho na něj totiž dotíral obhájce titulu a lídr šampionátu Lewis Hamilton z Mercedesu, který ale v závěru chyboval a propadl se na třetí pozici. Druhé místo obsadil jeho týmový kolega Valtteri Bottas.

Kvalifikaci na Velkou cenu Itálie ovládlo domácí Ferrari, z prvního místa pojede Leclerc

Číst článek

Nejtvrdší souboj s Hamiltonem svedl Leclerc ve 23. kole, ve kterém pětinásobného mistra světa vytlačil mimo trať a dostal za to od vedení závodu varování. Pilot Mercedesu o naději na vítězství přišel ve 42. kole, v němž probrzdil zatáčku, vyjel mimo ni a propadl se na třetí příčku. Na druhé místo se posunul Bottas, ani on ale Leclerca neohrozil.

Nepovedený závod prožil druhý jezdec domácího Ferrari Sebastian Vettel. Čtyřnásobný mistr světa v šestém kole dostal „hodiny“ a propadl se na poslední příčku, navíc za nebezpečný návrat na trať dostal desetisekundový trest. Trojnásobný vítěz Velké ceny Itálie obsadil čtrnácté místo.

V průběžném pořadí je stále s bezpečným náskokem první Hamilton, druhý Bottas sedm závodů před koncem seriálu ztrácí 63 bodů. Třetí je Max Verstappen z Red Bullu, který v Itálii po startu z posledního místa skončil osmý. Na čtvrtou příčku se posunul Leclerc.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme