Z prvního místa na poslední. Hamilton byl před sprintem diskvalifikován kvůli zadnímu křídlu

Sedminásobný mistr světa formule 1 Lewis Hamilton z Mercedesu byl kvůli nepovolenému zadnímu křídlu diskvalifikován z páteční kvalifikace v Sao Paulu. Obhájce titulu tak do sobotního sprintu ve Velké ceně Brazílie odstartuje místo z prvního místa z poslední příčky.

Tento článek je více než rok starý.

Sao Paulo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britský pilot Lewis Hamilton

Britský pilot Lewis Hamilton | Zdroj: Reuters

Potrestán byl také vedoucí jezdec šampionátu Max Verstappen, který dostal pokutu 50 tisíc eur (asi 1,3 milionu korun). Pilot Red Bullu, jenž vede pořadí o 19 bodů před Hamiltonem, si v zakázané zóně po kvalifikaci prohlížel a dotkl se právě zadního křídla obhájcova mercedesu.

Verstappen si dojel v Mexiku pro vítězství a vede pořadí šampionátu už o 19 bodů

Číst článek

Diskvalifikace je pro Hamiltona výraznou komplikací v boji o zisk osmého titulu, kterým by v čele historického pořadí odskočil Michaelu Schumacherovi. Po nepovolené výměně motoru si totiž na startu nedělního závodu o pět příček pohorší a pokud bude po Velké ceně Brazílie na Verstappena ztrácet 24 a více bodů, nemusí mu k obhajobě stačit ani vítězství ve třech zbývajících závodech.

Na Verstappenovo chování v zóně, kde kvůli kontrolám po závodech a případně i před nimi mají k vozům přístup pouze traťoví komisaři, upozornilo fanouškovské video na internetu.

Verstappen si nejprve prohlédl zadní křídlo svého vozu a poté i u monopostu obhájce titulu. Komisaři si jezdce Red Bullu předvolali a uložili mu pokutu.

„Uvědomujeme si, že jezdci se po kvalifikaci nebo závodech vozů běžně dotýkají. Proto se takové chování dosud přehlíželo, ale v tomto případě šlo o porušení pravidel uzavřené zóny,“ uvedli komisaři v prohlášení.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme