Organizátoři přesunuli kvůli blížícímu se tajfunu sobotní kvalifikaci F1 v Japonsku na neděli

Kompletní sobotní program Velké ceny Japonska formule 1 byl kvůli blížícímu se tajfunu zrušen. Rozhodli o tom organizátoři spolu s Mezinárodní automobilovou federací FIA s tím, že kvalifikace se pojede až v neděli před závodem.

Suzuka/Japonsko (Aktualizováno: 13:35 11. 10. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lewis Hamilton během kvalifikace.

Lewis Hamilton během kvalifikace. | Foto: Vincent Kessler | Zdroj: Reuters

Kvalifikace se měla původně uskutečnit v sobotu v 8.00 našeho času, ale právě v tento den má v Japonsku udeřit tajfun s prudkým deštěm a poryvy větru o síle 100 kilometrů za hodinu. Organizátoři se proto z bezpečnostních důvodů rozhodli okruh v Suzuce uzavřít a přesunuli kvalifikaci ze soboty na neděli.

Japonský ostrov Honšú o víkendu zasáhne supertajfun. Nejohroženější je oblast kolem Tokia

Číst článek

Nově by měla začít ve 3.00 našeho času, závod poté odstartuje podle původního plánu v 7.10. Třetí trénink, který se jezdí před kvalifikací, byl zrušen úplně. Kvůli blížícímu se tajfunu už byly v Japonsku také odvolány dva zápasy mistrovství světa v ragby.

Organizátoři v Suzuce také rozebrali několik provizorních tribun a budov, aby nedošlo k jejich poškození. Odstraněny byly také startovací semafory a obrazovky u trati, týmy dostaly pytle s pískem k zabezpečení garáží, ve kterých řada stájí také většinu vybavení uskladnila tak, aby předešly poškození v případě vyplavení.

„Je to docela komplikace a velká výzva. Ale jsem přesvědčený, že v neděli bude všechno v pohodě a bude to skvělá podívaná,“ uvedl šéf Ferrari Mattia Binotto.

K odložení kvalifikace kvůli nepříznivému počasí se pořadatelé Grand Prix v Suzuce uchýlili už v letech 2004 a 2010. V roce 2014 byl zase závod zkrácen z 53 na 44 kol poté, co v dešti těžce havaroval Jules Bianchi ze stáje Marussia a následně zraněním podlehl.

Pokud by se kvalifikace neuskutečnila ani v náhradním nedělním termínu, obsadil by pole position vítěz pátečních tréninků Valtteri Bottas. Finský pilot vyhrál odpolední jízdy časem 1:27,785 a stejně jako v prvním tréninku porazil obhájce titulu a lídra šampionátu Lewise Hamiltona.

Získá Mercedes Pohár konstruktérů?

Druhý jezdec stáje Mercedes, která si může v Suzuce v neděli zajistit šestý triumf v Poháru konstruktérů za sebou a vyrovnat rekord Ferrari, za týmovým kolegou zaostal o jednu desetinu. Třetí byl Max Verstappen z Red Bullu se ztrátou necelých tří desetin sekundy.

„Zkusili jsme otestovat všechno, co se dalo stihnout. Snažili jsme se z minima času vytěžit maximum a myslím, že se to povedlo. Ale před nedělení kvalifikací, pokud se vůbec pojede, nás pořád čeká dost práce,“ řekl Bottas. „Přeložení kvalifikace mě vůbec netrápí. Počasí neovlivním, takže jsem jen zvědavý, jak to bude v neděli vypadat,“ přidal Verstappen.

Za první trojicí následovali jezdci Ferrari, kteří ovládli poslední čtyři kvalifikace a vyhráli tři z předchozích čtyř závodů. Čtvrtý byl se ztrátou čtyř desetin Charles Leclerc a pátý Sebastian Vettel, který už na Bottase ztratil přes půl sekundy.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme