Verstappen vyhrál kvalifikaci v Austrálii před rivaly z Mercedesu, Péreze zradily technické potíže

Kvalifikaci na Velkou cenu Austrálie formule 1 vyhrál úřadující mistr světa Max Verstappen z Red Bullu. Nizozemský pilot porazil o 236 tisícin sekundy George Russella z Mercedesu. Třetí byl další pilot „Stříbrných šípů“ Lewis Hamilton. Verstappenův týmový kolega a druhý muž průběžného pořadí Sergio Pérez nepostoupil kvůli technickým potížím a výjezdu mimo trať z první části kvalifikace a odstartuje v neděli z poslední 20. příčky.

Melbourne Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Max Verstappen při Velké ceně Ázerbájdžánu

Max Verstappen. | Zdroj: Reuters

Pětadvacetiletý Verstappen získal 22. pole position a zaútočí v Melbourne na 37. vítězství v kariéře. V případě druhého triumfu v sezoně by si upevnil vedení v šampionátu. V tuto chvíli vede o bod před Pérezem, třetí Fernando Alonso z Aston Martinu na něj ztrácí dalších třináct.

‚Nejrychlejší vůz, který jsem kdy viděl.‘ Red Bull zahájil sezonu dominantně, jeho rivalové zaostávají

Číst článek

Pérez se nezbavil potíží z třetího tréninku, kdy si stěžoval na chování vozu. Také v úvodu kvalifikace vyjel mimo trať a poukázal na stejné problémy. Red Bull tak zabrzdily technické potíže podruhé za sebou. Před dvěma týdny se potýkal se spolehlivostí Verstappen, který odstartoval v Džiddě až jako patnáctý.

Hlavními Verstappenovými konkurenty se stali piloti Mercedesu, kteří odsunuli na čtvrté místo Alonsa. Russell jako jediný po Verstappenovi stlačil čas pod 1:17, hned za něj se zařadil sedminásobný mistr světa Hamilton. Mimo čelní příčky naopak zůstali jezdci Ferrari. Carlos Sainz byl pátý, Charles Leclerc se kvalifikoval jako sedmý.

Závod odstartuje v Melbourne v neděli od 7.00.

Kvalifikace na Velkou cenu Austrálie, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Melbourne:
1. Verstappen (Niz./Red Bull) 1:16,732, 2. Russell -0,236, 3. Hamilton (oba Brit./Mercedes) -0,372, 4. Alonso (Šp./Aston Martin) -0,407, 5. Sainz (Šp./Ferrari) -0,538, 6. Stroll (Kan./Aston Martin) -0,576.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme