Kvalifikaci na sprint Velké ceny Rakouska opanoval Verstappen před jezdci z Ferrari, Mercedesy bouraly

Kvalifikaci na sprint při Velké ceně Rakouska formule 1 vyhrál vedoucí muž průběžného pořadí mistrovství světa Max Verstappen. Nizozemský pilot zajel na domácí trati svého týmu Red Bull o 29 tisícin sekundy rychlejší čas než Charles Leclerc z Ferrari. Třetí příčku vybojoval Leclercův týmový kolega Carlos Sainz.

Spielberg (Rakousko) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Max Verstappen ze stáje Red Bull po vítězství v kvalifikaci na Velkou cenu Rakouska

Max Verstappen ze stáje Red Bull po vítězství v kvalifikaci na Velkou cenu Rakouska | Foto: Antonin Vincent | Zdroj: Panoramic, Reuters

Závěr kvalifikace byl dvakrát přerušen po nehodách pilotů Mercedesu Lewise Hamiltona a George Russella. Jako první nejprve skončil po smyku v ochranných bariérách sedminásobný šampion Hamilton.

Proč ženy nejezdí ve formuli 1? ‚Chceme zbořit mýty,‘ říká stáj Alpine o chystaném programu pro závodnice

Číst článek

Poté, co byla kvalifikace po zhruba deseti minutách obnovena, havaroval také Russell. Oba poškodili své vozy, zdravotně jsou v pořádku. Russell zaznamenal nakonec pátý nejrychlejší čas, Hamilton byl desátý.

Vítěz kvalifikace a úřadující mistr světa Verstappen potvrdil, že se mu na Red Bull Ringu daří. Vloni tam ovládl Grand Prix Rakouska i předchozí Velkou cenu Štýrska.

Z posledních šesti závodů na místní trati triumfoval čtyřikrát. Úřadující mistr světa hájí vedení o 34 bodů před týmovým kolegou Sergiem Pérezem. Mexický jezdec se kvalifikoval do sprintu jako čtvrtý.

„Jsem rád za první místo, ale vím, že se body udělují až zítra a v neděli. Během kvalifikace byla velmi dlouhá prodleva a to není moc dobré, když jste v rytmu. Máme však dobré auto. Věřím, že to bude zítra v první zatáčce v pohodě,“ řekl Verstappen.

Šanci cítí i Leclerc, jenž skončil druhý za Verstappenem také v úvodním tréninku. "Jsme všichni tři (se Sainzem) od sebe velmi blízko. Poté, co jsme byli delší dobu v boxech, se mi v posledním kole nedařilo dostat pneumatiky do správné teploty a Max byl o kousek rychlejší.

Máme za sebou pět závodů, z mé strany byly trochu pohromou, takže snad konečně získáme body, které si zasloužíme," řekl monacký pilot.

Až z poslední příčky odstartuje čtyřnásobný šampion Sebastian Vettel z Aston Martinu, který se neprobojoval ani z úvodní části. Jeho nejlepší čas mu byl navíc kvůli překročení traťových limitů škrtnutý. Jen o tři příčky před ním zahájí závod týmový kolega Lance Stroll.

Sobotní sprint, který určí pořadí na startovním roštu GP, začne v 16.30 a pojede se na 24 kol. Osm nejlepších jezdců také získá prémiové body do pořadí šampionátu.

Vítěz jich obdrží deset, každý další v pořadí o jeden méně. Během tohoto víkendu si tak nejlepší pilot může přijít až na 34 bodů. Dosud jediný sprint v této sezoně vyhrál při dubnové Grand Prix Emilie Romagny Verstappen.

Výsledek kvalifikace Velké ceny Rakouska

Závod mistrovství světa vozů formule 1 ve Spielbergu:

První trénink: 1. Verstappen (Niz./Red Bull) 1:06,302, 2. Leclerc (Mon./Ferrari) -0,255, 3. Russell (Brit./Mercedes) -0,400, 4. Pérez (Mex./Red Bull) -0,537, 5. Hamilton (Brit./Mercedes) -0,607, 6. Magnussen (Dán./Haas) -0,663.

Kvalifikace na sprint: 1. Verstappen 1:04,984, 2. Leclerc -0,029, 3. Sainz (Šp./Ferrari) -0,082, 4. Pérez -0,420, 5. Russell -0,447, 6. Ocon (Fr./Alpine) -0,742.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme