Sedmnáct závodů, překonané rekordy a opět vítězný Hamilton. Taková byla letošní sezona formule 1

Velkou cenou Abú Zabí skončila letošní sezona mistrovství světa formule 1. Poslední závod vyhrál Max Verstappen s vozem Red Bull. Z celkového titulu, už sedmého v kariéře, se ale s velkým předstihem radoval opět Brit Lewis Hamilton.

Tento článek je více než rok starý.

Abú Zabí Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lewis Hamilton po Velké ceně Toskánska.

Lewis Hamilton po Velké ceně Toskánska. | Foto: JENNIFER LORENZINI | Zdroj: Reuters

Hamilton si mistrovský titul zajistil v půlce listopadu v Turecku. Sedmým triumfem navíc vyrovnal letitý rekord legendárního Michaela Schumachera.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sedmnáct závodů navzdory koronavirové pandemii, vyrovnané i překonané rekordy a opět vítězný Lewis Hamilton. Letošní sezonu formule jedna zakončila nedělní Velká cena Abú Zabí

„Pamatuju se, že jsem za Michaela závodil v počítačové hře. Je neuvěřitelné, jakým způsobem dokázal dominovat takovou dobu závod co závod, víkend co víkend. Nečekal jsem, že se k jeho rekordům někdo někdy přiblíží. Je to pro mě velká pocta,“ prohlásil dojatý Hamilton v létě v Německu, kde Schumachera překonal v počtu kariérních vítězství.

Od té doby jich ještě několik přidal a v tomto ohledu je nejúspěšnějším jezdcem historie. „Dokáže se pořád zlepšovat. Tahle sezona byla jenom krásným důkazem toho, že to dokáže posunout ještě dál. Pandemie nepandemie, přišlo mi to, jako kdyby mu to paradoxně i pomohlo, protože se mohl mnohem víc soustředit čistě na závodění, vynechal všechny ostatní aktivity. Téměř mi to přijde, že to byla nejsilnější sezona, jakou kdy v kariéře měl,“ říká pilot a vítěz jednoho závodu dnešní formule 2 Josef Král.

V závěrečném závodě v Abú Zabí dominoval Verstappen, na pódiu ho doplnili jezdci Mercedesu

Číst článek

Hamiltona při jeho dominanci tak ani nemuselo příliš mrzet, že kvůli pozitivnímu testu na covid musel v prosinci vynechat jednu Grand Prix. Pochvalu si ale kromě britského šampiona zaslouží i organizátoři. V době, kdy se jak na běžícím páse sportovní akce rušily, dokázali uspořádat celkem 17 velkých cen.

„Navzdory dominanci týmu Mercedes a Lewise Hamiltona jsme se dočkali i řady zajímavých závodů a výsledků. Myslím, že se podařilo sestavit i zajímavý kalendář a i několik experimentů, jakožto například dva závody na jedné trati během jednoho roku,“ popsal motoristický expert Radiožurnálu Jakub Knoll.

Dvakrát se závodilo ve Velké Británii, Rakousku a Bahrajnu a možná i díky tomu fanoušci viděli, byť především na televizních obrazovkách, několik překvapivých výsledků.

Prvních vítězství v kariéře se dočkali třeba Pierre Gasly nebo Sergio Perez a celkem třináct pilotů se dostalo na pódium. Více jich na stupních vítězů bylo naposledy v roce 2008.

David Prouza Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme