Již tento víkend může Hamilton v Austinu získat svůj pátý titul mistra světa Formule 1

Britský pilot formule 1 Lewis Hamilton může už o víkendu slavit pátý titul mistra světa v kariéře. Čtyři závody před koncem má velký náskok před Němcem Sebastianem Vettelem, navíc pojede ve Spojených státech, kde se mu daří.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sebastian Vettel ztrácí na Lewise Hamiltona 30 bodů

Lewis Hamilton vede nad Sebastianem Vettelem o 67 bodů. K zisku šestého mistrovského titulu mu tak stačí v Austinu porazit Vettela o osm bodů | Foto: Stefano Rellandini | Zdroj: Reuters

Přestože se Lewisi Hamiltonovi daří v posledních letech v podstatě všude, okruh v americkém Austinu je pro něj speciální. V Texasu se zatím jelo celkem šest závodů a hned pětkrát se radoval britský jezdec.

„Vyhrával tam ještě v barvách McLarenu, když se tam jelo poprvé. Ta trať mu svědčí a i prostředí, protože Lewis Hamilton má obecně velmi rád Severní Ameriku a možná mu to dává nějakou extra motivaci do závodu, protože podobně se mu daří třeba i v Kanadě,“ přibližuje Radiožurnálu důvody Hamiltonovy americké dominance závodník a expert Jakub Knoll.

Lewis Hamilton vyhrál Velkou cenu Japonska stylem start cíl, v příštím závodě může slavit pátý titul

Číst článek

Pilot Mercedesu může navíc právě na americké trati získat pátý titul mistra světa. Stačí mu, aby svého hlavního rivala Sebastiana Vettela porazil minimálně o osm bodů. Jen pro zajímavost, to se mu od srpnové Velké ceny Belgie podařilo pokaždé. 

„Myslím, že se Lewis Hamilton momentálně nachází v situaci, kterou si snad nemohl ani vysnít. Náskok, který má, je opravdu vysoký a dává mu dost možností jak si poslední závody užívat poměrně bez tlaku, takže nyní to má Hamilton doopravdy dobře rozjeté,“ říká Jakub Knoll.

Hamiltonovi tak v případě, že v Americe vyhraje, stačí, když Sebastian Vettel bude třetí nebo horší. Přesto ještě v srpnu to vypadalo, že by šampionát mohl ovládnout právě Vettel s Ferrari. Od září ale italská stáj nestíhá a s Mercedesem neustále prohrává.

Hamilton ale rozhodně nehodlá jet v Americe ani ve zbytku sezony „na půl plynu“. „Očekáváme, že Ferrari tady bude hodně silné. Takže my teď nemůžeme zvolnit a relaxovat. Naopak musíme zase nastavit laťku co nejvýš. Já tenhle víkend na titul rozhodně myslet nebudu. Jen bych na sebe zvyšoval tlak, který už je i tak hodně velký,“ prohlásil zatím čtyřnásobný mistr světa Hamilton.

Pro Ferrari by mohl být útěchou alespoň titul v Poháru konstruktérů, ale ani tam se mu to podle Jakuba Knolla nepodaří: „Forma Mercedesu graduje, takže si myslím, že Bottas s Hamiltonem vybojují pro Mercedes již pátý titul Poháru konstruktérů v řadě a v příštím roce budou atakovat rekord Ferrari, které v této oblasti dominovalo v letech 1999-2004.“

O vítězi Poháru konstruktérů ještě Velká cena USA nerozhodne. O jezdeckém titulu by ale mohla. Americká grand prix startuje v neděli deset minut po dvacáté hodině.

David Prouza Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme