Verstappen z čela kontroloval závěr a dojel si pro Velkou cenu Kanady, navýšil si náskok na špici

Úřadující mistr světa Max Verstappen vyhrál Velkou cenu Kanady vozů formule 1 a zvýšil po technických potížích svého kolegy z týmu Red Bull Mexičana Sergia Péreze náskok v čele mistrovství světa na 46 bodů. Čtyřiadvacetiletý Nizozemec ustál v napínavém závěru tlak Španěla Carlose Sainze z Ferrari a v Montrealu před ním zvítězil o 0,993 sekundy. Třetí dojel Brit Lewis Hamilton z Mercedesu.

Tento článek je více než rok starý.

Montreal (Aktualizováno: 22:39 19. 6. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oslavy Maxe Verstappena z Red Bullu

Oslavy Maxe Verstappena z Red Bullu | Foto: Florent Gooden | Zdroj: Panoramic, Reuters

„Ten safety car nám moc nepomohl. Bylo to ale hodně vzrušující. Dal jsem do toho vše a Carlos to samé. Viděl jsem, jak na to šlape, a když máte DRS, je to jednodušší. Naštěstí se zdá, že jsme letos hodně rychlí na rovinkách a to nám pomáhá,“ uvedl Verstappen po dojezdu před televizními kamerami.

Problém hopsání formulí. Proč k němu dochází, jaká jsou řešení a co to má společného se sviňuchou?

Číst článek

Ve svém jubilejním 150. závodě v F1 oslavil šesté vítězství v této sezoně a šestadvacáté celkově. Díky tomu se osamostatnil na devátém místě historického pořadí před Niki Laudou a Jimem Clarkem. Před Verstappenem je nyní trojnásobný mistr světa Jackie Stewart s 27 triumfy.

Rodák z Hasseltu stanul na první příčce popáté z posledních šesti závodů. V Grand Prix Kanady, která se do šampionátu vrátila po třech letech, vyhrál poprvé. Předchozí dva ročníky se v Montrealu nejely kvůli pandemii koronaviru

Třetí je v průběžném pořadí šampionátu dál Charles Leclerc. Monacký jezdec Ferrari, který kvůli výměně komponentů na pohonné jednotce startoval jako devatenáctý, dojel na páté příčce a ztrácí na Verstappena 49 bodů.

Vítěz sobotní kvalifikace Verstappen odstartoval do závodu lépe než druhý Fernando Alonso a udržel se v čele. Čtyřicetiletý španělský jezdec Alpine, který zahajoval z první řady po 3619 dnech, svou pozici naopak neudržel a už ve čtvrtém kole ho předjel jeho krajan Sainz. Dvojnásobný šampion se dál propadal a nakonec dojel sedmý.

Technické potíže

V osmém kole odstoupil kvůli potížím s převodovkou jedenáctý Pérez a vedení závodu nasadilo režim virtuálního safety caru. Toho využil Verstappen s Hamiltonem a zajeli si poprvé pro novou sadu tvrdých pneumatik.

V 19. kole musel odstavit vůz kvůli technickým potížím také Mick Schumacher z Haasu, což přimělo k zastávce Sainze. Ten pak ztrácel z druhé příčky na Verstappena přes osm vteřin.

Šestadvacet kol před koncem vyměnil Nizozemec své pneumatiky podruhé a pustil se do stíhací jízdy za Sainzem. Po havárii Júkiho Cunody z AlphaTauri, který narazil při výjezdu z boxů do zdi, ale Španěl rovněž zastavil u mechaniků a vrátil se na trať za Verstappenem.

Po odjetí zpomalovacího vozu a restartu pilot Ferrari na vedoucího Nizozemce díky systému DRS pravidelně dotíral a živil naději na první triumf v F1 v kariéře. Verstappen ho ale k žádnému útoku nepustil a vedení si pohlídal až do konce.

Příští Velká cena Británie se uskuteční 3. července.

Výsledky Velké ceny Kanady formule 1

Pořadí v závodu: 1. Verstappen (Niz./Red Bull) 1:36:21,757, 2. Sainz (Šp./Ferrari) -0,993, 3. Hamilton (Brit./Mercedes) -7,006, 4. Russell (Brit./Mercedes) -12,313, 5. Leclerc (Mon./Ferrari) -15,168, 6. Ocon (Fr./Alpine) -23,890, 7. Alonso (Šp./Alpine) -24,945, 8. Bottas (Fin./Alfa Romeo) -25,247, 9. Čou Kuan-jü (Čína/Alfa Romeo) -26,952, 10. Stroll (Kan./Aston Martin) -38,222.

Nejrychlejší kolo: Sainz.

Průběžné pořadí MS (po 9 z 22 závodů): 1. Verstappen 175 b., 2. Pérez (Mex./Red Bull) 129, 3. Leclerc 126, 4. Russell 111, 5. Sainz 102, 6. Hamilton 77, 7. Norris (Brit./McLaren) 50, 8. Bottas 44, 9. Ocon 39, 10. Alonso 22.

Pohár konstruktérů: 1. Red Bull 304, 2. Ferrari 228, 3. Mercedes 188, 4. McLaren 65, 5. Alpine 61, 6. Alfa Romeo 47, 7. AlphaTauri 27, 8. Aston Martin 16, 9. Haas 15, 10. Williams 3.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme