Verstappen využil odstoupení Leclerca i zaváhání Hamiltona a po triumfu v Monaku je v čele seriálu

Nizozemský jezdec Max Verstappen vyhrál Velkou cenu Monaka a ujal se o čtyři body vedení v šampionátu formule 1. Pilot Red Bullu využil nejen předstartovního odstoupení vítěze kvalifikace Charlese Leclerca z Ferrari, který měl potíže s převodovkou, ale i zaváhání rivala a dosavadního lídra Lewise Hamiltona z Mercedesu.

Tento článek je více než rok starý.

Monte Carlo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Max Verstappen slaví triumf.

Max Verstappen slaví triumf. | Foto: Gonzalo Fuentes | Zdroj: Reuters

Mistr světa se v úzkých uličkách nedokázal propracovat vpřed a uškodila mu i týmová strategie, po níž se propadl až na sedmé místo. Brit nakonec alespoň minimalizoval ztráty ziskem prémiového bodu za nejrychlejší kolo závodu.

Kvalifikaci vyhrál v Monaku domácí Leclerc, kvůli nehodě v závěru ale může o pole position přijít

Číst článek

Verstappen vyhrál v Monte Carlu poprvé a premiérově se rovněž vyhřívá v čele průběžného pořadí MS. Při jeho dvanáctém triumfu v kariéře skončil druhý Carlos Sainz z Ferrari a třetí Lando Norris z McLarenu. Tým Red Bull poskočil i do čela Poháru konstruktérů. Nepovedený závod sesazených „Stříbrných šípů“ podtrhlo odstoupení Valtteriho Bottase, jemuž nešla v polovině závodu při výměně pneumatik sundat zaseknutá matice a musel vzdát z druhé příčky.

Prestižní závod se vrátil do MS po roční pauze a díky rozvolnění opatření proti koronaviru na něj mohlo přijít 7500 fanoušků. Ty ale ještě před startem rozesmutněla zpráva, že v závodě bude chybět vítěz domácí jezdec Leclerc. Pilot Ferrari nakonec doplatil na havárii v závěru sobotní jízdy, a ač se zdálo, že bude jeho převodovka v pořádku a on nebude muset čelit výměně, která by znamenala odsun o pět míst zpět, při nájezdu na start zjistil, že jeho vůz nereaguje dobře a mechanici s rozbitým komponentem už nestihli nic udělat. Monacký pilot nedojel do cíle domácí Velké ceny ani při třetím pokusu v F1.

Z první řady proto začal osamocený Verstappen, který ubránil vedení před Bottasem. Finský jezdec se ale rivala držel a po 17 kolech ztrácel jen dvě sekundy. Naopak na šestém místě zůstal dál zaklesnutý úřadující šampion Hamilton, který se nemohl dostat před Pierra Gaslyho z AlphaTauri.

Brit neuspěl ani ve 30. kole, kdy absolvoval výměnu pneumatik o něco dříve než jeho francouzský soupeř a naopak se později propadl i za Sebastiana Vettela na sedmou příčku. Daleko hůř ale dopadl Bottas, který se při zastávce úplně zasekl a kvůli přetrvávajícím problémům s výměnou pravé přední pneumatiky a protáčející se maticí musel závod vzdát.

To Red Bull zvládl zastávky skvěle a vedle toho, že udržel Verstappena na první příčce, i jeho druhý jezdec Sergio Pérez se následně vyhoupl na čtvrté místo. Na něm dojel až do cíle a stejně jako vítězného Verstappena ho odmávala tenisová hvězda Serena Williamsová. První bod pro Alfu Romeo v sezoně získal desátý Antonio Giovinazzi.

Velká cena Monaka, závodu mistrovství světa vozů formule 1 v Monte Carlu:
1. Verstappen (Niz./Red Bull) 1:38:56,820, 2. Sainz (Šp./Ferrari) -8,968, 3. Norris (Brit./McLaren) -19,427, 4. Pérez (Mex./Red Bull) -20,490, 5. Vettel (Něm./Aston Martin) -52,591, 6. Gasly (Fr./AlphaTauri) -53,896, 7. Hamilton (Brit./Mercedes) -1:08,231, 8. Stroll (Kan./Aston Martin), 9. Ocon (Fr./Alpine), 10. Giovinazzi (It./Alfa Romeo) všichni-1 kolo.
Nejrychlejší kolo: Hamilton.
Průběžné pořadí (po 5 z 23 závodů): 1. Verstappen 105 b., 2. Hamilton 101, 3. Norris 56, 4. Bottas (Fin./Mercedes) 47, 5. Pérez 44, 6. Leclerc (Mon./Ferrari) 40.
Pohár konstruktérů: 1. Red Bull 149, 2. Mercedes 148, 3. McLaren 80, 4. Ferrari 78, 5. Aston Martin 19, 6. AlphaTauri 18, 7. Alpine 17, 8. Alfa Romeo 1.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme