Chybující Vettel, chytrý Mercedes. Ferrari neumí využít potenciál své formule, proto ztrácí

Do konce letošního ročníku mistrovství světa vozů formule jedna zbývá sedm závodů a v nejlepší pozici je zatím tým Mercedes. Německá stáj sice nemá nejrychlejší auto, na rozdíl od Ferrari z něj ale dokáže více vytěžit.

Tento článek je více než rok starý.

Monza Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sebastian Vettel ztrácí na Lewise Hamiltona 30 bodů

Sebastian Vettel ztrácí na Lewise Hamiltona 30 bodů | Foto: Stefano Rellandini | Zdroj: Reuters

Lewis Hamilton se o víkendu v italské Monze radoval už z pátého kariérního triumfu, čímž vyrovnal rekord Michaela Schumachera. Poslední vítězství ale bylo překvapivé. Až do neděle totiž dominovalo na domácí trati Ferrari.

Nejrychlejší kolo v historii, Räikkönen si pole position v Monze vyjel rekordní průměrnou rychlostí

Číst článek

Italská stáj však neumí v závodě naplno využít svůj potenciál. Může za to několik věcí - především to, že týmová jednička Sebastian Vettel pod tlakem často chybuje. V Monze se po kontaktu s Hamiltonem dostal až na chvost startovního pole - a nebyl to první případ.

„Vettel prostě chybuje a často docela lacině. Můžeme připomenout jeho srážku s Bottasem při Velké ceně Francie nebo Velkou cenu Německa, kdy z prvního místa skončil v kačírku. To byly závody, kde ztratil spoustu bodů,“ říká automobilový závodník a expert Radiožurnálu Jakub Knoll.

Další věc, která Mercedesu hraje do karet je, že umí velmi dobře pracovat jako tým. Ať už jde o obětování týmové dvojky Valtteriho Bottase nebo o zajímavý trik v boxech.

Divadlo v boxové uličce

„Mercedes odvedl skvělou týmovou práci. Zároveň dokázal zmást Ferrari, když se jeho mechanici několikrát připravili na zastávku v boxech, ale ani jeden pilot do depa nezajel. Ferrari naopak kvůli tomu povolalo Kimiho Rejkenena příliš brzy a ten měl tak ke konci opotřebovanější pneumatiky,“ vysvětlil v Monze Nico Rosberg.

„Navíc ho ještě v polovině závodu brzdil Bottas, to byla jasná týmová režie,“ dodal bývalý pilot a mistr světa z roku 2016. Týmová režie je ve formuli 1 povolená a Mercedes jí dokonale využívá.

Ferrari ale má stále šanci získat letos oba tituly - Vettel ztrácí na Hamiltona 30 bodů a v konstruktérech je italský tým za Mercedesem jen o 25 bodů. Musí se ale vyvarovat chyb.

„Vettel se nestane světovým šampionem, pokud bude takhle pokračovat. Proti Hamiltnovi musíte udělat vždy všechno perfektně, a to se Vettelovi nedaří. Proto se musí změnit a začít jezdit na vyšší úrovni,“ vysvětluje Nico Rosberg. Další šanci snížit Hamiltonův náskok budou mít Vettel a Ferrari 16. září při Velké ceně Singapuru.

7️⃣ races left
3️⃣0️⃣ point lead

Will Vettel fight back at the #SingaporeGP?

08:47 – 03. 09. 2018

319 1616

David Prouza Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme