Zemřel legendární pilot formule 1, který nikdy nezískal titul. Stirlingu Mossovi bylo 90 let

V 90 letech zemřel legendární pilot formule 1 Brit Stirling Moss. Vítěz 16 Velkých cen byl označován za nejlepšího jezdce, který nikdy nezískal titul. Podle BBC zemřel po dlouhé nemoci.

Londýn Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stirling Moss.

Stirling Moss. | Foto: Leonhard Foeger | Zdroj: Reuters

„Zemřel tak, jak žil a vypadal u toho skvěle. Prostě usnul. Zavřel oči a bylo to,“ řekla listu Daily Mail Mossova třetí manželka Susie, s kterou se oženil v roce 1980.

Sezona formule 1 nezačne ani v Kanadě. Seriál by mohl odstartovat na konci června ve Francii

Číst článek

V seriálu F1 závodil Moss v letech 1951 až 1961. Od roku 1955 se umístil v šampionátu čtyřikrát za sebou na druhém místě, pak skončil třikrát v řadě třetí.

Nejblíže titulu byl v roce 1958, kdy ho o jediný bod předstihl krajan Mike Hawthorn. Tomu po závodu v Portu hrozila diskvalifikace, ale Moss se ho zastal, takže jeho rivalovi body za druhé místo zůstaly.

Do historie se zapsal také jako první domácí vítěz britské Grand Prix, kterou ovládl v roce 1955 na okruhu v Aintree. Kromě formule 1 se Moss věnoval také okruhovým závodům cestovních vozů, dálkovým závodům a startoval také v rallye. Nasbíral celkem 212 vítězství. V roce 1961 ho BBC vyhlásila britskou sportovní osobností roku.

Jeho kariéru ukončila vážná havárie při závodě v Goodwoodu v roce 1962, po které ležel měsíc v kómatu a půl roku byl částečně ochrnutý. V motorsportu se však angažoval nadále až do vysokého věku. V roce 2000 byl povýšen do rytířského stavu.

V posledních letech života Mosse trápily zdravotní problémy. V roce 2016 se v Singapuru nakazil infekcí a strávil přes čtyři měsíce v nemocnici. Předloni se kvůli zdravotním potížím rozhodl stáhnout z veřejného života a trávit více času s rodinou.

Sir Stirling Moss has died at the age of 90

#F1

f1.com/Moss_Death

12:22 – 12. 04. 2020

3316 13562

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme