Formule 1 má být od příští sezony vyrovnanější, pomoct má nová Concordská dohoda

Všech deset stájí formule 1 podepsalo takzvanou Concordskou dohodu, která stanovuje pravidla pro fungování mistrovství světa a rozdělení finančních odměn. Ve středu o tom informovalo vedení šampionátu a Mezinárodní automobilová federace.

Paříž Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jezdci německé stáje se tak i ve třetím závodu v sezoně seřadili na prvních dvou místech

Formule 1 (ilustrační foto). | Foto: Aly Song | Zdroj: Reuters

Nový kontrakt platí na roky 2021 až 2025. Spolu s chystanými technickými regulemi, které budou zavedeny v roce 2022, by měl vést k větší vyrovnanosti startovního pole. Šampionátu od roku 2014 nepřetržitě vládne stáj Mercedes, když pět titulů získal šestinásobný mistr světa Lewis Hamilton a jeden Nico Rosberg.

Hamilton byl ve Španělsku bezkonkurenční. Čtvrtou výhrou v sezoně vrátil Mercedes do čela

Číst článek

„Dohoda nám zajistí udržitelnou budoucnost a sníží finanční i výkonnostní rozdíly mezi stájemi. Souboje na trati tak budou napínavější, což je přesně to, co chtějí naši fanoušci vidět,“ uvedlo vedení formule 1 v prohlášení. „Dramatičtější závody také přilákají víc příznivců, formule poroste a z toho budou těžit všechny týmy,“ dodalo.

Podpisu dohody předcházela dlouhá jednání, která zkomplikovala pandemie koronaviru a s ním spojené odložení startu této sezony. „Už dřív jsme říkali, že kvůli covidu to nějaký čas zabere a jsme rádi, že se nám podařilo to vyřešit už v srpnu,“ uvedl výkonný ředitel seriálu Chase Carey.

„Fanoušci chtějí vidět napínavé závody kolo na kolo a aby měl každý tým šanci dostat se na stupně vítězů. Nová Concordská dohoda a nová pravidla v roce 2022 jsou základem pro spravedlivější rozdělení financí i snížení rozdílů mezi stájemi na trati,“ dodal.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme