Robert Kubica se vrací do formule 1, po osmi letech od vážné nehody bude jezdit za Williams

Polák Robert Kubica se po osmi letech od vážného zranění ruky při nehodě v rallye vrátí do formule1. Třiatřicetiletý pilot bude jezdit za stáj Williams, kde už během právě končící sezony působil jako testovací jezdec.

Grove/Velká Británie (Aktualizováno: 11:10 22. 11. 2018) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Robert Kubica.

Robert Kubica. | Foto: Andrew Yates | Zdroj: Reuters

Kubica bude týmovým parťákem George Russella. Adeptem na místo ve Williamsu byl rodák z Krakowa už před touto sezonou, nakonec ale dostal přednost ruský pilot Sergej Sirotkin.

„To, že se příští rok vrátím do formule 1, je jedním z mých největších úspěchů,“ uvedl v tiskové zprávě Kubica, který se ve formuli 1 poprvé objevil v průběhu sezony 2007, když v týmu BMW Sauber nahradil Jacquese Villeneuveho a startoval ve Velké ceně Maďarska. Jako vůbec první Polák ve formuli 1 tehdy Kubica dojel sedmý, ale byl později diskvalifikován kvůli příliš nízké hmotnosti vozidla.

Strkanice v depu F1. Verstappena za napadení Ocona čekají veřejně prospěšné práce

Číst článek

O rok později prožil Kubica nejpovedenější sezonu kariéry, když vyhrál Velkou cenu Kanady a nakonec obsadil čtvrté místo v konečném pořadí šampionátu. Naposledy se mezi motoristickou elitou Kubica objevil v roce 2010 v barvách Reanultu.

V únoru 2011 Kubica těžce havaroval během rallye v Andoře, když jeho auto ve vysoké rychlosti prorazilo svodidla. Polský pilot si vážně poranil pravou ruku a hrozila mu dokonce amputace. Lékaři jeho končetinu ale nakonec zachránili a následovala dlouhá rehabilitace.

„Byla to výzva. Ale to, co se zdálo nemožné, se nyní zdá už možné. Tahle výzva teď končí, ale začíná nová s Williamsem,“ řekl Kubica, jenž má ruku po nehodě viditelně hubenou a pokroucenou.

Tradiční britský tým Williams, který v minulosti devětkrát ovládl Pohár konstruktérů, je v pořadí sezony na posledním místě. Kubicův posun do kokpitu závodního jezdce ve Williamsu zároveň znamená potvrzení odchodu Strolla do týmu Force India, který vlastní konsorcium pod vedením jeho otce Lawrence.

tat, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme