Grosjean boural v Bahrajnu v rychlosti 192 km/h, v hořící formuli byl 27 sekund, ukázalo vyšetřování

Francouzský pilot Romain Grosjean při hrozivé nehodě v listopadové Velké ceně Bahrajnu formule 1 narazil do bariéry v rychlosti 192 km/h a čelil přetížení 67 G. Ve zprávě z vyšetřování to uvedla Mezinárodní automobilová federace (FIA).

Tento článek je více než rok starý.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Romain Grosjean vylezl z hořícího vraku svého monopostu po svých

Romain Grosjean vylezl z hořícího vraku svého monopostu po svých | Zdroj: Reuters

Grosjeanův vůz stáje Haas krátce po startu vletěl do bariéry, rozpůlil se, explodoval a začal hořet. Pilot jako zázrakem vyvázl bez vážnějších zranění a utrpěl jen lehké popáleniny, přestože podle vlastních slov byl přesvědčený, že v hořícím voze zemře.

Aston Martin odhalil nejočekávanější letošní vůz, z monopostu pro formuli 1 je nadšený i James Bond

Číst článek

Podle údajů FIA byl čtyřiatřicetiletý Grosjean, kterého od nejhoršího ochránil také často kritizovaný ochranný rám kolem kokpitu tzv. halo, v hořícím voze 27 sekund. Záchranka na místo dorazila za jedenáct sekund. Závod byl pozastaven 5,5 sekundy po nehodě.

Explozi podle vyšetřovatelů způsobil poškozený ochranný systém palivové nádrže. „Máme dostatek důležitých poznatků, abychom mohli pracovat na dalším zvýšení bezpečnosti ve formuli 1 i motoristickém sportu jako takovém,“ uvedl předseda federace Jean Todt.

„Ochranné vybavení jezdce včetně helmy, ochrany hlavy a krku, ochranný kokpit a systém halo fungovaly přesně tak, jak se od nich očekávalo a ochránily pilota a vypořádaly se s nárazem při nehodě,“ uvedla FIA, která se nyní na základě vyšetřování dalších 18 nehod z různých závodů bude zabývat dalším zlepšením bezpečnosti.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme