Závod formule 1 v Saúdské Arábii budí kontroverze. Hamilton kritizoval dodržování lidských práv v zemi

Podruhé v historii čeká fanoušky formule 1 Velká cena Saúdské Arábie. Mnoho neziskových organizací ale pořádání populárních závodů v zemi, která porušuje lidská práva, nadále kritizuje. K situaci se vyjádřil i britský jezdec Mercedesu Lewis Hamilton, který vyzval zemi, aby v otázce lidských práv udělala změny. Piloti se navíc v Džiddě po pátečním útoku na nedalekou ropnou rafinerii obávají o svou bezpečnost.

Džidda (Saúdská Arábie) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vůz týmu Red Bull na okruhu v Džiddě

Vůz týmu Red Bull na okruhu v Džiddě | Foto: Hassan Ammar | Zdroj: ČTK / AP

Když bylo v roce 2020 potvrzeno, že Saúdská Arábie začne hostit Velké ceny formule 1, motorsport se dostal pod palbu kritiky organizací jako Amnesty International a Human Rights Watch, které monitorují porušování lidských práv ve světě. 

Ferrari navázalo na kvalifikaci a ovládlo úvodní Velkou cenu Bahrajnu, Leclerc vyhrál před Sainzem

Číst článek

Podle nich se Saúdská Arábie dopouští „sportswashingu“. Tento termín je používán v souvislosti s odvracením pozornosti od porušování lidských práv či korupce pomocí pořadatelství sportovních událostí či sponzoringu sportovních týmů. 

Slavnými případy označovanými za „sportswashing“ je například Berlusconiho vlastnictví AC Milán, saúdskoarabský nákup Newcastlu United nebo čínské pořadatelství olympijských her.

Hamilton: Potřebujeme vidět víc

Už před loňskou premiérovou Velkou cenou Saúdské Arábie se Lewis Hamilton přiznal, že mu není pohodlné v zemi závodit. Jeho postoj se ani o rok později nezměnil. 

„Není zodpovědností pilotů přinést změnu v otázce lidských práv. Je to zodpovědnost těch, kteří jsou u moci, ale změn je málo. Potřebujeme jich vidět víc,“ řekl novinářům sedminásobný mistr světa.

Pět příběhů nové sezony formule 1: Ambice Ferrari, nový parťák Hamiltona či nejistá budoucnost Haasu

Číst článek

Nezisková organizace Reprieve uvedla, že Saúdská Arábie 12. března popravila 81 mužů a od začátku roku celkově 108. Ochránci lidských práv poukazují na nespravedlivé soudy, věznění aktivistů a potlačování práv homosexuálů.

„Kam jezdíme závodit, si ale nevybíráme. Některé příběhy, které tu slýchám, jsou skoro neuvěřitelné. Prý mi byl poslán dopis od čtrnáctiletého kluka, který dostal trest smrti,“ zmínil Hamilton příběh mladého Abdullaha al-Howaitiho, který byl zatčen v roce 2017. Jeho rodina napsala britskému jezdci dopis, ve kterém ho prosí, aby se za mladíka přimluvil.

„Moje slova toho moc neudělají, ale myslím, že máme možnost alespoň se snažit. Máme povinnost to zkusit a dělat tu, co je v našich silách.“

Obavy o bezpečí

Kontroverzní působení formule 1 v Saúdské Arábii ale není spojované jen s porušováním lidských práv, obavy se vyskytují i ohledně bezpečí v zemi, která je od roku 2015 ve vojenském konfliktu s Jemenem. 

A jezdce ani týmy v žádném případě neuklidnily páteční události v Džiddě, kde se Velká cena pořádá. Pouhých 19 kilometrů od závodní dráhy zaútočili jemenští separatisté pomocí dronu na ropnou rafinerii společnosti Saudi Aramco, jednoho z největších sponzorů formule 1. Mohutný požár zásobníku ropy a hustý dým byl na závodní dráze během odpoledních tréninků vidět i cítit.

O tom, zda se bude v Džiddě závodit, se diskutovalo na krizovém jednání dlouho do noci. Mnozí jezdci podle BBC vyjádřili obavy o bezpečnost a nechtěli se závodu účastnit. Vedení soutěže nakonec oznámilo, že sobotní kvalifikace i nedělní závod bude pokračovat podle plánu s tím, že saúdskoarabské úřady zaručují maximální ochranu celého areálu.

Podle BBC Sport hrály v rozhodnutí roli i obavy o možné komplikace s vycestováním ze země v případě, že by vedení závod zrušilo. V roce 2019 totiž 200 hvězdných wrestlerů uvízlo po předčasném ukončení populární show WWE na šest hodin na saúdskoarabském letišti za přítomnosti vojenské policie. 

bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme