Po odmlce se vrací formule 1. Vypjatý boj o titul může ovlivnit i zhoršující se pandemická situace

Třítýdenní pauza rozdělující sezonu formule 1 se blíží ke konci a fanoušci se mohou opět těšit na závodění. Grand Prix Belgie naváže na první půli sezony, ve které byl k vidění nejdramatičtější boj o titul za poslední roky. Pilot Red Bullu Max Verstappen bude stíhat Lewise Hamiltona z Mercedesu a jejich forma slibuje boj do posledního závodu. Kvůli koronaviru se ale nemusí odjet všechny plánované závody.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn (USA) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lewis Hamilton (vlevo) v souboji s Maxem Verstappenem

Lewis Hamilton (vlevo) v souboji s Maxem Verstappenem | Foto: PETER CZIBORRA | Zdroj: Reuters

Před sezonou fanoušci doufali v napínavý boj o titul, který by mohl ohrozit dominanci Mercedesu a Lewise Hamiltona. A dočkali se - podobně malý rozdíl mezi prvními dvěma místy byl v polovině sezony naposledy v roce 2017. Tehdy v půlce seriálu vedl šampionát Sebastian Vettel ve Ferrari o 14 bodů, druhý Hamilton ho však po letní pauze překonal. 

Dramatickou Velkou cenu Maďarska vyhrál překvapivě Ocon, do čela seriálu se vrací Hamilton

Číst článek

Boj o titul

Letos dělí novodobé rivaly Lewise Hamiltona z Mercedesu a Maxe Verstappena z Red Bullu ještě menší rozdíl, britský jezdec vede soutěž o pouhých 8 bodů. Ačkoliv se zdálo, že Verstappen se díky třem po sobě jdoucím vítězstvím na přelomu června a července dostal se 32 body do rozhodujícího trháku, Hamilton se v posledních dvou závodech vrátil zpět do hry.

Roli v tom hrály dva incidenty, které pouze posílily rivalitu obou pilotů. První se udál na okruhu Silverstone, kdy Hamilton poslal kontroverzním manévrem Verstappena mimo trať, po kterém byl Nizozemec s menšími zraněními převezen do nemocnice.

„Jsem velmi zklamaný, že jsem byl vyřazen takovýmto způsobem. Oslavy Lewise po závodě, zatímco jsem pořád v nemocnici, byly neuctivé a nesportovní,“ nebral si po závodě servítky Verstappen. 

A radost nemohl mít ani po Velké ceně Maďarska, kde hromadnou kolizi zavinil Hamiltonův týmový kolega Valtteri Bottas. Verstappen sice v závodě mohl pokračovat, s poškozeným vozem však dosáhl jen na deváté místo, zatímco Hamilton si dojel pro druhé.

Jak se vyvíjel letošní boj o titul?

Dalším zajímavým faktorem v druhé půli sezony bude Verstappenův motor. Týmy totiž tuto součást monopostu mohou během sezony vyměnit jen třikrát a po havárii na Grand Prix Velké Británie jezdí pilot Red Bullu už se třetí jednotkou. Další výměna by ho stála drahocenné body.

Je tedy zřejmé, že o závěru letošního ročníku rozhodnou maličkosti. Historicky jezdí na podzim lépe Hamilton, ale Red Bull je odhodlaný jeho dominanci přerušit.

Organizační problémy

Kolem formule 1 ale panuje nejistota nad některými závody. Z důvodu šíření nemoci covid-19 byly zrušeny Velké ceny Austrálie, Číny, Kanady, Singapuru a nejnověji Japonska. Problémy mohou nastat i s cestováním - například Turecko, Mexiko a Brazílie jsou na britském seznamu rizikových zemí, což znamená desetidenní karanténu po návratu do Británie, kde sídlí některé stáje.

Vše záleží na tom, jak se celosvětová situace do listopadu a prosince, kdy jsou tyto závody naplánované, změní.

Rozpis nadcházejících Grand Prix F1

29. srpna - Velká cena Belgie
5. září - Velká cena Nizozemska
12. září - Velká cena Itálie (Monza)
26. září - Velká cena Ruska
3. října  - Velká cena Turecka
24. října - Velká cena USA
31. října - Velká cena Mexika
7. listopadu - Velká cena São Paula
5. prosince - Velká cena Saúdské Arábie
12. prosince - Velká cena Abú Dhabí

 

„Loni i letos jsme dokázali, že se dokážeme přizpůsobit a najít v současné nejistotě řešení. Pracujeme na detailech upraveného kalendáře," uvedlo vedení seriálu po zrušení Velké ceny Japonska.

Zda se letos opravdu dojede naplánovaných 23 Velkých cen, je zatím ve hvězdách. Další rušení závodů by rozhodně ovlivnilo vývoj už tak zamotaného boje o titul mistra světa.

bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme