Nová pravidla, stejní favorité i Kubicův návrat. V neděli začíná sezona formule 1

Už v neděli odstartuje Velkou cenou Austrálie další sezona mistrovství světa formule 1. Dočkáme se v ní několika změn, favorité na celkový titul ale zůstávají stejní.

Tento článek je více než rok starý.

Melbourne Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Závodníci při Velké ceně Itálie v Monze. V čele jezdec Mercedesu Lewis Hamilton

Závodníci při Velké ceně Itálie v Monze. V čele jezdec Mercedesu Lewis Hamilton | Zdroj: Reuters

Stejně jako loni se o titul s největší pravděpodobností utkají Sebastian Vettel s Ferrari a Lewis Hamilton s Mercedesem. Mírným favoritem by mohla být italská stáj, které se tentokrát vydařilo předsezonní testování.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nová pravidla, stejní favorité i Kubicův návrat. V neděli začíná sezona formule 1

„Loňské zimní testy pro nás nebyly ideální. Trápily nás problémy s autem. Přesto jsme tu se štěstím vyhráli. Tentokrát jsme lépe připraveni, všechno funguje, jak má. Na druhou stranu už se tady oproti loňsku nemůžeme v závodě zlepšit,“ prohlásil na tiskové konferenci v Melbourne Sebastian Vettel.

Výsledky testů ale nemusí nutně ukazovat reálnou rychlost vozu. Týmy se navíc v nové sezoně budou potýkat se změnou pravidel.

„Hlavní novinkou v nadcházející sezoně jsou změny v oblasti aerodynamiky, které mají za cíl podpořit předjíždění. Byla zjednodušena přední přítlačná křídla a zároveň zvětšena ta zadní. Nově bude také udělován bod tomu jezdci, který zajede nejrychlejší kolo závodu a zároveň se umístí v první desítce,“ přibližuje hlavní změny pro tuto sezonu závodník a expert Radiožurnálu Jakub Knoll.

Šok pro formuli 1. Zemřel legendární ředitel závodů Charlie Whiting, bylo mu 66 let

Číst článek

V letošním ročníku světového šampionátu se představí tři nováčci a po osmi letech se na startu závodu objeví znovu Robert Kubica. Polský závodník, který v roce 2011 po těžké nehodě v rallye málem přišel o ruku, pojede v týmu Williams.

„Na dlouhou dobu jsem si od tohoto sportu odpočinul. Na nějaké emoce ale nemám příliš čas. Soustředím se na svůj výkon a snažím se pochytit co nejvíc informací o nové formuli 1. Hodně věcí se změnilo od té doby, co jsem tu závodil naposledy,“ řekl Kubica.

Kubica ale na vysoká umístění myslet nemůže, tým Williams totiž při testech ukázal, že na tom není moc dobře. Přesto je pro něj účast v závodu formule 1 splněním téměř nereálného snu. Jak se polskému pilotovi bude dařit, to se dozvíme už tuto neděli. Velká cena Austrálie začne v deset minut po šesté hodině ráno.

David Prouza Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme