Zemřel legendární Frank Williams. Zakladateli britské stáje formule 1 bylo 79 let

Ve věku 79 let v neděli zemřel Frank Williams, zakladatel slavné britské stáje formule 1 a její dlouholetý šéf. O úmrtí legendy motoristického sportu informovala rodina a samostatná stáj. Williams byl od automobilové nehody v roce 1986 upoután na invalidní vozík a v posledních letech ho sužovaly zdravotní problémy. Dvakrát byl také hospitalizován se zápalem plic, naposledy vloni v prosinci. V nemocničním zařízení prožil i svoje poslední dny.

Tento článek je více než rok starý.

Grove (Británie) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Frank Williams na snímku z roku 2014.

Frank Williams na snímku z roku 2014. | Foto: FREDERIC LE FLOC H | Zdroj: Reuters

„Poté co byl v pátek přijat do nemocnice, zemřel dnes ráno Sir Frank obklopen rodinou,“ uvedla stáj Williams Racing v prohlášení.

Hamilton vyhrál premiérovou Velkou cenu Kataru a stáhl Verstappenův náskok na osm bodů

Číst článek

Williams patřil k nejvýznamnějším postavám historie formule 1. Společně s Patrickem Headem založil v roce 1977 tým, jenž slavil devětkrát prvenství v Poháru konstruktérů a sedm jezdeckých titulů. Posledním mistrem světa ve williamsu byl v roce 1997 Kanaďan Jacques Villeneuve.

V roce 2012 Frank Williams odstoupil kvůli zdravotním potížím z představenstva a šéfoval týmu společně s dcerou Claire. Vloni v létě prodali slavnou, ale v posledních letech neúspěšnou stáj americké společnosti Dorilton Capital. Ve stejném roce v září pak oba Williamsovi z týmu odešli, čímž po 43 letech skončila rodinná éra v jedné z historicky nejúspěšnějších stájí F1.

„Rodina formule 1 přišla o milovaného a respektovaného člena. Byl to skutečný velikán našeho sportu, který překonal nejtěžší životní výzvy a každý den bojoval o vítězství na trati i mimo ni,“ uvedl v prohlášení šéf formule 1 Stefano Domenicali.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme