Rozčarování pro Hamiltona a spol., testy Mercedesu nevyšly. Překvapil japonský nováček

Formule 1 má za sebou jediné testování před začátkem nové sezony. Na okruhu v Bahrajnu, kde šampionát za dva týdny začne, se jezdilo od pátku do neděle. A překvapivě se příliš nedařilo úřadujícím šampionům z Mercedesu. Naopak překvapil mladý Japonec Juki Cunoda. Nováček v elitním seriálu zajel druhé nejrychlejší kolo ze všech.

Tento článek je více než rok starý.

Sákhir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lewis Hamilton během testovacích jízd v bahrajnském Sákhiru

Lewis Hamilton během testovacích jízd v bahrajnském Sákhiru | Foto: HAMAD I MOHAMMED | Zdroj: Reuters

I když během testování není rychlost nejdůležitějším faktorem, leckoho mohlo překvapit, že jezdci Mercedesu Lewis Hamilton s Valtterim Bottasem v tabulce nejrychlejších časů nefigurují na prvních místech. A úřadující vítěz Poháru konstruktérů měl i další problémy. Ze všech stájí odkroužil Mercedes za víkend nejméně kol.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předsezonní testy F1 překvapivě nevyšly loňskému suverénovi Mercedesu. Více v příspěvku Davida Prouzy

„První den je trápila převodovka a druhý den se Hamilton ‚roztočil‘, čímž tým nějaký čas na testování ztratil. Mercedes většinou při testech neukazuje všechny karty, takže bych se o ně nebál. Pořád si myslím, že budou jasnými favority,“ myslí si motoristický expert Radiožurnálu Jakub Knoll.

Mercedes je ale v odhadech před sezonou opatrnější. „Myslím, že to je nejkratší doba na testování, kterou jsem během kariéry zažil. Když jsem začínal, bylo těch dní snad osm nebo deset. A pak se to pořád snižovalo. Po tomhle víkendu budou mít všichni lidé u nás v továrně asi hodně práce, protože to vypadá, že nejsme tak rychlí, jak bychom chtěli,“ podotkl sedminásobný šampion Lewis Hamilton.

Hlavním rivalem Mercedesu by měl být Red Bull. Hlavně Max Verstappen, který v Bahrajnu zajel absolutně nejrychlejší čas.

Aston Martin odhalil nejočekávanější letošní vůz, z monopostu pro formuli 1 je nadšený i James Bond

Číst článek

„Byl nejen nejrychlejší, ale podával i konzistentní výkony. Můžou být spokojení, a i když se z testů nedá nic stoprocentně soudit, tak by mohli být letos Mercedesu zase o něco blíž,“ myslí si Knoll.

V nové sezoně bude také zajímavé sledovat, nakolik se zlepší Ferrari, které se minulým ročníkem doslova protrápilo. Začátek tohoto roku ale vykazuje známky zlepšení, především u pohonné jednotky.

Fanoušci jsou zvědaví také na výkon Aston Martinu, který v testech zůstal hodně za očekáváním. A pochopitelně i na souboj nováčků. V něm bude podle Jakuba Knolla jasným favoritem mladý Japonec Juki Cunoda.

„Byl druhý nejrychlejší ze všech a ukázal, že se s vozem formule 1 hodně rychle sžívá. Bude hlavním kandidátem na nováčka roku. Už proto, že vůz Alpha Tauri je rychlejší než Haas, na kterém jezdí jeho konkurenti,“ dodal Knoll. Nová sezona mistrovství světa vozů F1 začne Velkou cenou Bahrajnu 28. března.

David Prouza Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme