‚Tlak Mercedesu byl srovnatelný se šikanou.‘ Šéf Red Bullu se zastal odvolaného ředitele závodů formule 1

Kontroverzní závěr loňské sezony formule 1, po kterém vyhrál Max Verstappen titul mistra světa před Lewisem Hamiltonem, nakonec stál ředitele závodů Michaela Masiho místo. Podle šéfa Red Bullu Christiana Hornera za to může „pasivně agresivní“ šikana ze strany Mercedesu. Dva týdny před začátkem nové sezony to řekl v rozhovoru pro BBC.

Londýn Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf stáje Red Bullu Christian Horner se závodníkem Maxem Verstappenem

Šéf stáje Red Bullu Christian Horner se závodníkem Maxem Verstappenem | Foto: Antonin Vincent | Zdroj: Reuters

O tom, že Masi na postu ředitele závodů formule 1 skončí, se nahlas začalo mluvit už pár dní po kontroverzní Velké ceně Abú Zabí, která nakonec přisoudila mistrovský titul Verstappenovi z Red Bullu. Po analýze jeho výkonů z celé proběhlé sezony Australanův konec ve funkci oznámil prezident FIA (Mezinárodní automobilová federace) Muhammad Sulajím. 

Tým formule 1 Haas ukončil smlouvu s ruským pilotem Mazepinem, zbavil se i ruského sponzora

Číst článek

Veliká kritika směrem k Masimu se snášela především ze strany Mercedesu, kterému se nelíbilo rozhodnutí odvolat v závěru finálního závodu safety car a nechat Hamiltona s Verstappenem závodit. Nizozemec, který byl na čerstvých gumách, ojedinělou šanci předjet svého rivala využil. Toto rozhodnutí bylo kritizováno i řadou fanoušků a expertů.

„Bylo správné vyhodit ho na základě tlaku, který na něj vytvořil tým rivala? Podle mě to bylo špatně. Je to pasivní agresivita srovnatelná se šikanou,“ řekl šéf stáje Red Bull Christian Horner v rozhovoru pro BBC.

Nově budou funkci ředitele závodů plnit dva lidé s bohatými zkušenostmi z motosportu – Niels Wittich známý ze závodů DTM a Eduardo Freitas, který v minulosti dohlížel na závody Le Mans. Masi dostal nabídku pokračovat ve FIA v jiné nespecifikované roli.

„Není fér hodit všechnu vinu na Michaela. Ano, udělal chyby, ale musíme se podívat na roli, ve které byl, a na prostředky, které měl k dispozici. Sami jsme byli někdy terčem jeho špatných rozhodnutí, ale pracoval pod obrovským tlakem,“ řekl Horner, který se za Masiho postavil i po vlně nenávistných komentářů, které se na bývalého ředitele závodů po sezoně sesypaly.

„Online nadávky a výhrůžky smrtí jsou neomluvitelné. To nemá se sportem nic společného, je to šikana. Měl jsem pocit, že se za něj nikdo nepostavil, proto jsem to udělal já.“

Nová sezona formule 1 začne 20. března v Bahrajnu. Kromě obhájce titulu Verstappena je favoritem na celkové vítězství opět i Lewis Hamilton, který nedávno ukončil svůj bojkot sociálních sítích a potvrdil, že bude nadále v prestižním závodním seriálu pokračovat.

Max Verstappen nedávno prodloužil s Red Bullem smlouvu do roku 2028.

bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme