Strategie vyšla. Velkou cenu Austrálie F1 vyhrál Vettel, Hamilton dotíral marně

Velkou cenu Austrálie F1 vyhrála Sebastian Vettel z týmu Ferrari. Německému pilotovi na úvod nové sezony vyšla strategie a na druhé místo odsunul mistra světa Lewise Hamiltona.

Tento článek je více než rok starý.

Melbourne Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sebastian Vettel

Sebastian Vettel | Foto: Brandon Malone | Zdroj: Reuters

„Co se stalo? Byla to moje chyba?“ Lewis Hamilton v polovině závodu v rádiové komunikaci s týmem nevěřil. Rival z týmu Ferrari Sebastian Vettel vyjel ze zastávky v boxech překvapivě před ním.

'Bezpečnostní pásy se dřív taky nelíbily.' Systém Halo unese doubledecker a pilotům F1 může zachránit život

Číst článek

Co se stalo? Hamilton ve 20. kole zajel do boxů a vyměnil pneumatiky, Sebastian Vettel dostal od svého týmu pokyn počkat, příležitost přišla o šest kol později. Po selhání týmu Haas, kterému během tří kol po chybách v boxech museli odstoupit oba závodníci, byl aktivován virtuální safety car.

Piloti včetně Hamiltona museli zpomalit a Vettel bleskurychle zajel do boxů. Když vyjel, zůstal se před Britem. Okamžik z poloviny závodu rozhodl o vítězném vstupu Ferrari do nové sezony.

„Měli jsme štěstí se, ale skvěle jsem si to užil. Na začátku závodu jsem doufal, že to bude trošku lepší, nabral jsem trošku ztrátu. Modlil jsem se, aby vyjel safety car a když jsem pak viděl stojící formuli ve druhé zatáčce, byl jsem plný adrenalinu a rychle jsem zajel,“ popisoval rozhodující moment po závodě Vettel.

Do konce sice zbývalo přes 20 kol, jenže v Melbourne Parku se předjíždí špatně a Vettel jel bezchybně. Hamilton sice kroužil o necelou sekundu za ním, ale příležitost zaútočit nedostal.

Deset kol před cílem navíc úřadující mistr světa chyboval. Vyjel z tratě, jeho ztráta narostla na dvě a půl sekundy a navíc se začal potýkat s problémy s výkonem.

„Byl to skvělý víkend a gratuluji Sebastianovi. Dneska odvedli lepší práci, my na tom budeme makat. Podívejte se, jak byla auta blízko a stejně jsem nemohl zaútočit. Nakonec jsem se rozhodl šetřit motor pro další závody,“ vysvětlil Hamilton.

Lídr stáje Mercedes byl po 58. kolech v cíli rád, že nemusel druhé místo hájit před dotírajícím Kimim Räikkönenem, který dojel třetí. Těsně pod stupni vítězů dojel domácí Daniel Ricciardo.

Sebastian Vettel obhájil v Melbourne loňské vítězství a po prvním závodě se ujal vedení v seriálu. Další závod F1 se jede za dva týdny v Bahrajnu. 

vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme