Ferrari chce zpátky na trůn. Potvrdí v Bahrajnu povedené testy a kvalifikaci?

Nová sezona formule 1 začne v neděli v 16.00 Velkou cenou Bahrajnu. Z pole position do ní odstartuje Charles Leclerc s vozem Ferrari, který byl nejrychlejší v sobotní kvalifikaci.

Sáchir (Bahrajn) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Charles Leclerc.

Charles Leclerc. | Foto: Hassan Ammar | Zdroj: ČTK / APA

Minimálně v úvodu sezony by se mohlo dařit vozům značky Ferrari. Svědčí o tom první a třetí místo ze sobotní kvalifikace, když se k vítěznému Leclercovi přidal s povedeným výkonem i Carlos Sainz.

Pět příběhů nové sezony formule 1: Ambice Ferrari, nový parťák Hamiltona či nejistá budoucnost Haasu

Číst článek

Šestý byl navíc Valtteri Bottas ze stáje Alfa Romeo, která také používá motor Ferrari, a sedmý skončil Kevin Magnussen z týmu Haas, jehož monoposty rovněž pohání pohonná jednotka od italského výrobce.

Magnussen přitom nahradil před startem sezony Rusa Nikitu Mazepina a předtím nebyl 15 měsíců vůbec ve formuli 1. Vrátil se, stihl jedno testování a díky silnému motoru zajel sedmé místo v kvalifikaci, což je možná největší překvapení tohoto závodu.

‚Tlak Mercedesu byl srovnatelný se šikanou.‘ Šéf Red Bullu se zastal odvolaného ředitele závodů formule 1

Číst článek

Naopak úvodní testy a také první kvalifikace moc nevyšly Mercedesu. Byl hodně radikální, využil možné změny, které umožnily změny pravidel, a postavil úplně jiný model, než byl v loňské sezoně, ale zatím se trápí. Má problémy zejména na rovinkách, kdy jeho vůz hodně poskakuje a není tak rychlý.

„V porovnání s minulostí máme v tomto roce víc větších problémů, které musíme řešit. A zdá se, že to všechno, co proti tomu podnikáme, toho moc nemění. Obávám se, že potrvá trochu déle, než to dostaneme pod kontrolu,“ komentoval průměrné výkony Lewis Hamilton, který byl v sobotní kvalifikaci nakonec pátý.

Vozy formule 1 prošly oproti minulému roku řadou revolučních změn, které by měly přispět k větší vyrovnanosti startovního pole. Vedle přepracované aerodynamiky a nových, osmnáctipalcových pneumatik mají monoposty kryty nad předními koly nebo novou podobu zadních křídel. Díky odlišnému podvozku budou vozy produkovat větší přísavný efekt a mělo by docházet k častějšímu předjíždění.

První závod sezony začíná v Bahrajnu v 16.00 SEČ. 

dpr, tat, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme