Pro první pole position v sezoně si v Bahrajnu dojel Verstappen, šampion Hamilton byl druhý

Nizozemský pilot Red Bullu Max Verstappen vyhrál kvalifikaci na úvodní Velkou cenu Bahrajnu a potvrdil roli hlavního vyzyvatele Lewise Hamiltona v boji o letošní titul. Úřadující šampion skončil druhý se ztrátou téměř čtyř desetin sekundy. Třetí pak dojel jeho týmový kolega Valtteri Bottas. Mercedes bude v úvodním závodě sezony chybět na pole position poprvé od roku 2013.

Tento článek je více než rok starý.

Sáchir (Bahrajn) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Max Verstappen.

Max Verstappen. | Foto: Hamad I Mohammed | Zdroj: Reuters

Verstappen úspěšnou kvalifikací jen korunoval na trati v Sáchiru dosavadní výkony, protože předtím vyhrál i všechny tři tréninky. Jako jediný pak stlačil čas pod minutu a 29 sekund.

„Měli jsme za sebou skvělé testy, ale to vám nic negarantuje. Moje první kolo ve třetí části kvalifikace nebylo tak dobré, ale nakonec jsme to zvládli. S autem se mi zatím velmi dobře jezdí a v neděli budeme potřebovat hlavně dobrý a čistý start,“ řekl BBC Verstappen, který získal teprve čtvrtou pole position v kariéře.

Rozčarování pro Hamiltona a spol., testy Mercedesu nevyšly. Překvapil japonský nováček

Číst článek

To sedminásobný šampion Hamilton poděkoval zejména svým inženýrům a technikům. Ještě před čtrnácti dny totiž při testech výrazně ztrácel, nyní se konkurenčnímu Red Bullu výrazně přiblížil.

„Maxovi však musím pogratulovat. Udělal skvělou práci a zajel výborné kolo. Dal jsem do toho všechno, ale bohužel to nestačilo. Je to asi nejlepší výsledek, kterého jsme mohli v tuto chvíli dosáhnout. Mačkal jsem z toho auta vše, co šlo,“ uvedl britský závodník, jenž parťáka Bottase o dvě desetiny sekundy.

Do první čtyřky se nakonec vtlačili i zástupci Ferrari zásluhou Charlese Leclerca. Fernando Alonso po návratu do F1 zahájí comeback v barvách stáje Alpine jako devátý na startu.

Zklamaný byl naopak nový pilot Red Bullu Sergio Pérez, který se nedostal ani do závěrečné fáze kvalifikace a odstartuje až jedenáctý. Nedařilo se ani Sebastianu Vettelovi, který v úvodní fázi doplatil při posledním měřeném kole na stojícího Nikitu Mazepina a začne v neděli začne až z 18. místa. Za ním bude stát při debutu v F1 Mick Schumacher.

Kvalifikace na Velkou cenu Bahrajnu, úvodníé závod mistrovství světa vozů formule 1 v Sáchiru: 1. Verstappen (Niz./Red Bull) 1:28,997, 2. Hamilton (Brit./Mercedes) -0,388, 3. Bottas (Fin./Mercedes) -0,589, 4. Leclerc (Mon./Ferrari) -0,681, 5. Gasly (Fr./AlphaTauri) -0,812 6. Ricciardo (Aus./McLaren) -0,930, 7. Norris (Brit./McLaren) -0,977, 8. Sainz (Šp./Ferrari) -1,218, 9. Alonso (Šp./Alpine) -1,252, 10. Stroll (Kan./Aston Martin) -1,604.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme