O víkendu vjede formule 1 do druhé poloviny sezony. Podaří se ostatním stájím dostihnout Mercedes?

Velkou cenou Belgie se po měsíční přestávce rozjede druhá polovina mistrovství světa formule 1. Kouzlo rychlého okruhu ve Spa-Francorschamps bude vzývat především úřadující vicemistr Sebastian Vettel z Ferrari, který naposledy vyhrál právě před rokem v Belgii.

Tento článek je více než rok starý.

Francorchamps/Belgie Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vítězem Velké ceny Maďarska je Sebastian Vettel.

Sebastian Vettel vyhrál naposledy závod formule1 před rokem v Belgii | Zdroj: Reuters

Vettel spolu s Ferrari od začátku sezony zaostává za očekáváním a jeho nejlepším výsledkem v dosavadních 12 závodech v sezoně jsou tři druhá místa. V průběžném pořadí patří čtyřnásobnému mistrovi světa až čtvrté místo se ztrátou 84 bodů na vedoucího obhájce titulu Lewise Hamiltona z Mercedesu.

Formule 1 má prázdniny. Během pauzy se řeší přestupy pilotů a nahánění nedostižného Mercedesu

Číst článek

Okruh ve Spa-Francorchamps by však měl Vettelovi sedět. V minulosti na něm třikrát vyhrál, navíc nejdelší okruh v sezoně patří mezi nejrychlejší v kalendáři. Vozy na něm jedou maximální rychlostí v 70 procentech času, což by mělo hrát do karet silnějším monopostům Ferrari.

„Myslím, že bychom z naší síly mohli něco vytěžit. Ale nic nikdy není stoprocentní,“ uvedl šéf Ferrari Mattia Binotto. „Situace tady bude jiná než v Budapešti (předchozí závod) a uděláme všechno pro to, abychom konečně vyhráli,“ dodal. Italská stáj se naposledy dočkala triumfu loni v říjnu v USA.

Tři vítězství v Belgii má na kontě i Hamilton, který ovládl osm z dosavadních 12 závodů v sezoně. Na prvním místě průběžného pořadí má náskok 62 bodů před týmovým kolegou Valtterim Bottasem, který dominanci Mercedesu podtrhl dvěma triumfy.

‚Jako nový ročník‘

„Začátek druhé poloviny sezony bereme, jako bychom vstupovali do úplně nového ročníku. Ze zkušeností víme, že týmy po pauze podávají lepší výkony,“ uvedl šéf Mercedesu Toto Wolff. „Navíc tady není snadné najít dobré nastavení vozu, protože je tu velké převýšení, dlouhé rovinky a dost zatáček,“ dodal.

Na úspěch pomýšlí i třetí jezdec průběžného pořadí Max Verstappen, kterému patřil závěr první poloviny sezony, když z posledních čtyř závodů dva vyhrál a jednou byl druhý. Nizozemský pilot do Belgie přijede s novým týmovým kolegou, protože Pierre Gasly byl poslán do stáje Toro Rosso a do Red Bullu povýšil nováček Alexander Albon.

Tréninky na okruhu Spa-Francorchamps jsou na programu v pátek, sobotní kvalifikace stejně jako nedělní závod odstartuje v 15 hodin.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme