V Silverstonu nadále kraluje Mercedes, Bottas v kvalifikaci předčil týmového parťáka Hamiltona

I v druhém závodě formule 1 v Silverstonu po týdnu obsadí první řadu na startovním roštu vozy mistrovské stáje Mercedes, na pole position ale bude při Velké ceně k 70. výročí F1 tentokrát stát Valtteri Bottas. Finský pilot předčil šestinásobného světového šampiona a lídra sezony Lewise Hamiltona o 63 tisícin a vybojoval 13. kvalifikační vítězství v kariéře.

Tento článek je více než rok starý.

Silverstone Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Valtteri Bottas

Valtteri Bottas | Zdroj: Reuters

„Miluju kvalifikaci, zvlášť když se povede takové kolo,“ pochvaloval si Bottas povedený útok na první místo v poslední možné chvíli. „Valtteri odvedl lepší práci a pole position si zaslouží. Moje poslední kolo nebylo ideální,“ konstatoval Hamilton.

Racing Point řeší jeden problém za druhým. Pérez se znovu nakazil, tým dostal pokutu za kopie

Číst článek

Oba favorizovaní jezdci deklasovali zbytek pole. Třetí místo už bezmála se sekundovým odstupem překvapivě vybojoval Němec Nico Hülkenberg, který v týmu Racing Point opět zaskočil za Sergia Péreze, jehož za volant znovu nepustil pozitivní test na koronavirus.

„Jsem trošku překvapený a pod rouškou mám široký úsměv. Byl to vrchol, ale není vhodné se radovat předčasně,“ řekl Hülkenberg před druhou šancí zazávodit si ve formuli 1 po loňském konci v Renaultu. Minulý týden se v Silverstonu kvalifikoval jako třináctý, ale do samotné Grand Prix Británie kvůli poruše motoru ani neodstartoval.

Další piloti v kvalifikaci počínaje čtvrtým Nizozemcem Maxem Verstappenem z Red Bullu už se nevešli ani do sekundového odstupu. Dokonce až 12. skončil Sebastian Vettel, byť po dodatečném trestu pro Estebana Ocona z Renaultu odstartuje z jedenáctého místa.

Čtyřnásobný mistr světa ve své poslední sezoně ve Ferrari už podruhé nepostoupil do desetičlenného finále kvalifikace. „Já jsem se svými koly velmi spokojený, víc v tom autě není,“ konstatoval Vettel. Jen o tři pozice před ním bude stát jeho týmový kolega Charles Leclerc.

Nedělní jubilejní Velká cena odstartuje v 15.10. Hamilton vede průběžnou klasifikaci po čtyřech závodech s náskokem 30 bodů před Bottasem. Oba piloti Mercedesu ovládli všechny dosavadní závody - Bottas vyhrál z pole position úvodní Grand Prix v Rakousku a poté třikrát triumfoval z prvního místa na startu Hamilton.

Kvalifikace na Velkou cenu k 70. výročí F1, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Silverstonu:
1. Bottas (Fin./Mercedes) 1:25,154, 2. Hamilton (Brit./Mercedes) -0,063, 3. Hülkenberg (Něm./Racing Point) -0,928, 4. Verstappen (Niz./Red Bull) -1,022, 5. Ricciardo (Austr./Renault) -1,143, 6. Stroll (Kan./Racing Point) -1,274, 7. Gasly (Fr./AlphaTauri) -1,380, 8. Leclerc (Mon./Ferrari) -1,460, 9. Albon (Thaj./Red Bull) -1,515, 10. Norris (Brit./McLaren) -1,624.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme