Novinka ve světě formule 1. Blíží se první kvalifikační sprint, Hamilton mírní vysoká očekávání

Grand Prix Velké Británie bude příští týden prvním svědkem nového formátu závodního víkendu formule 1. Závodníci si na okruhu Silverstone poprvé vyzkouší typ kvalifikace, který byl schválen teprve na začátku sezony. Jeho hlavním tahákem je tzv. sprint, ve kterém se jezdci utkají ve 100kilometrovém závodě bez nutnosti zastavovat v boxech.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mistr světa formule 1 Lewis Hamilton

Mistr světa formule 1 Lewis Hamilton | Foto: MARCELO DEL POZO | Zdroj: Reuters

Změnu formátu schválilo vedení soutěže na začátku probíhající sezony. Proběhne na třech závodech v roce, první z nich je právě britský Silverstone. „Jsme nadšení, že můžeme představit novinku, která zajistí fanouškům poutavější závodní víkend. Vidět, jak spolu jezdci soupeří během všech tří dní, bude skvělý zážitek,“ oznamoval v dubnu prezident Formule 1 Stefano Domenicali.

Austrálie znovu přijde o závody formule 1 i silničních motocyklů. Opět kvůli koronaviru

Číst článek

O co tedy vlastně přesně jde? Zatímco v klasickém formátu jezdí závodníci v pátek jen tréninky, v sobotu tříkolovou kvalifikaci a v neděli závod, na Silverstone začne kvalifikace hned od prvního dne.

Klasická tříkolová kvalifikace, která obvykle určuje pořadí jezdců do závodu, se pojede již v pátek a určí, v jakém pořadí vyjedou piloti do sobotního „sprintu“.

Sprint je závod na 100 kilometrů, tedy 17 kol okruhu. Jezdci tak nemusí stavět v boxech a týmy nemusí příliš přemýšlet nad strategiemi. Zkrátka půjde jen o rychlost, což si od sobotního programu slibuje i vedení soutěže. Věří, že diváci budou svědky třiceti minut adrenalinového závodění.

Ti, kteří skončí po sprintovém závodě na prvních třech místech, si rozdělí body v boji o titul mistra světa. Tři pro vítěze, dva pro druhého a jeden pro třetího. Výsledek rovněž určí, v jakém pořadí vyjedou jezdci do nedělního závodu, který již probíhá tak, jak jsou fanoušci zvyklí. 

Program Velké ceny Velké Británie

Pátek

15:30 - Trénink 1

19:00 - Kvalifikace (Q1, Q2, Q3)

Sobota 

13:00 - Trénink 2

17:30 - Sprintová kvalifikace

Neděle 

16:00 - Závod

 

Zatímco někteří si od novinky slibují skvělou podívanou, jiní vysoká očekávání mírní. „Nejspíš z toho bude vláček," říká současný držitel titulu mistra světa F1 Lewis Hamilton. „Snad se dočkáme nějakého předjíždění, ale spíše očekávám, že to nebude příliš napínavé.“

Ředitel závodů F1 Michael Masi je připraven pravidla upravit, pokud se nový formát neosvědčí. „Po prvním závodě vše poctivě zhodnotíme, pokud něco nebude fungovat, budeme přemýšlet o změně," sdělil Masi pro Motorsport.

Zda se ze sprintové kvalifikace stane nudný „vláček“, kde jezdci nebudou chtít riskovat, nebo zběsilá akční podívaná, zjistí fanoušci za týden. Velká cena Velké Británie startuje v pátek 16. července v 15:30 prvním tréninkem.

bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme