Měl komentovat Velkou cenu Itálie, ale nakonec v ní bodoval. De Vries nadchl při debutu devátým místem

Nizozemský pilot Nyck de Vries prožil intenzivní víkend během Velké ceny Itálie. Původně měl odjezdit první páteční trénink za Aston Martin a poté zbytek dění spolukomentoval coby expert F1 TV. Nakonec byl ale povolán do Williamsu, aby pro kvalifikaci a závod nahradil Alexandra Albona. Nabídnutou příležitost využil a díky devátému místu si při svém debutu dojel pro dva body do pořadí šampionátu.

Tento článek je více než rok starý.

Monza Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nyck de Vries

Nyck de Vries | Foto: Massimo Pinca | Zdroj: Reuters

Williams v sobotu oznámil, že jeden z jeho pilotů, Alexander Albon, má zánět slepého střeva, takže nemůže Velkou cenu Itálie v Monze absolvovat. Narychlo tak musel najít náhradu a domluvil se s Nizozemcem Nyckem de Vriesem, který už za britskou stáj letos odjezdil jeden trénink v Barceloně.

Pilot formule 3 Staněk obsadil ve sprintu v Monze 12. místo. V neděli má ale stále možnost získat titul

Číst článek

Svou na poslední chvíli získanou šanci využil de Vries na ikonickém italském okruhu beze zbytku. Už v kvalifikaci porazil svého týmového kolegu Nicholase Latifiho, když zajel 13. nejrychlejší čas zatímco Latifi až 16.

Startoval navíc z 8. pozice, jelikož několik rychlejších pilotů dostalo kvůli výměně komponentů penalizaci posunu o několik startovních pozice dozadu.

Nizozemský pilot a šampion formule 2 z roku 2019 celý závod bojoval na konci první desítky, což mu zajistilo body. Během toho předvedl několik povedených obranných manévrů proti čínskému pilotovi Alfy Romeo Kuan-jü Čouovi, a i když se oproti startu propadl o jednu příčku, konečná devátá příčka byla pro něj i trápící se tým Williams úspěchem.

Závěr závodu

Jeho výkon navíc ocenili fanoušci v hlasování, když de Vriese zvolili jezdcem dne. Nizozemec fanoušky i odborníky svým výkonem nadchl, ale není jisté, jestli ho v závodu formule 1 ještě uvidí. V Monze jel jen jako akutní náhrada a na příští sezonu nemá s žádným týmem podepsanou smlouvu.

„Moje práce je závodit, ale rozhodnutí o tom, jestli si mě nějaký tým vybere, není na mně....Naštěstí jsem ale příležitost tento víkend chytil oběma rukama,“ řekl po závodě pro web formule 1.

Gratulace se dočkal i od Lewise Hamiltona, Maxe Verstappena a George Russella.

lis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme