Verstappen vyhrál těsnou kvalifikaci na Velkou cenu Japonska. V Suzuce může slavit titul

Kvalifikaci na Velkou cenu Japonska vozů formule 1 vyhrál Max Verstappen z Red Bullu. Nizozemský jezdec udržel vedoucí příčku na startu i po vyšetření incidentu s Landem Norrisem, kdy obdržel napomenutí za nebezpečnou jízdu. Verstappen může po nedělním závodě slavit na trati v Suzuce obhajobu mistrovského titulu, porazil o jednu setinu sekundy druhého v průběžném pořadí Charlese Leclerca z Ferrari. Třetí byl Leclercův týmový kolega Carlos Sainz.

Tento článek je více než rok starý.

Suzuka (Japonsko) (Aktualizováno: 10:33 8. 10. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Max Verstappen slaví vítězství v kvalifikaci

Max Verstappen slaví vítězství v kvalifikaci | Foto: Issei Kato | Zdroj: Reuters

Pětadvacetiletý Verstappen získal 18. pole position v kariéře a pátou v sezoně. V závodě zaútočí na letošní dvanácté vítězství a dvaatřicáté celkově. V čele šampionátu má náskok 104 bodů před Leclercem a 106 před týmovým kolegou Sergiem Pérezem.

Aby mohl Verstappen v Suzuce čtyři závody před koncem slavit druhý titul v řadě, musí získat o osm bodů více než Leclerc a o šest než Pérez. Mexický jezdec Red Bullu se kvalifikoval jako čtvrtý.

Rodák z Hasseltu zajel nejrychlejší čas 1:29,304 v úvodu poslední části. Předtím měl incident s Landem Norrisem z McLarenu. Verstappen ztratil v přípravném kole kontrolu nad vozem a Norris, který ho tou dobou předjížděl, musel vyjet mimo trať. Lídr šampionátu se později Norrisovi gestem omluvil. Za incident udělili komisaři Verstappenovi napomenutí.

„Chtěl jsem na to šlápnout, ale pneumatiky byly studené, takže jsem málem vyjel. Lando mě zrovna chtěl předjet, takže se mi musel vyhnout. Naštěstí se nic nestalo,“ řekl před televizními kamerami Verstappen.

Čtyřiadvacetiletý Leclerc sice v posledním kole zrychlil a útočil na Verstappenův čas, v závěrečné sekci ale nabral manko a protnul cíl o setinu později. Pokud v neděli Verstappen vyhraje a získá prémiový bod za nejrychlejší kolo, nebude pilotovi z Monaka k zachování naděje stačit ani druhé místo.

 „Uvidíme, jaké bude zítra počasí. Jsem si jistý, že máme ale dobré auto a už se těším na závod,“ dodal Verstappen.

Velká cena Japonska odstartuje v 7.00 SELČ.

Kvalifikace na Velkou cenu Japonska, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Suzuce:

1. Verstappen (Niz./Red Bull) 1:29,304, 2. Leclerc (Mon./Ferrari) -0,010, 3. Sainz (Šp./Ferrari) -0,057, 4. Pérez (Mex./Red Bull) -0,405, 5. Ocon (Fr./Alpine) -0,861, 6. Hamilton (Brit./Mercedes) -0,957, 7. Alonso (Šp./Alpine) -1,018, 8. Russell (Brit./Mercedes) -1,085, 9. Vettel (Něm./Aston Martin) -1,250, 10. Norris (Brit./McLaren) -1,699.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme