Velkou cenu Německa vyhrál Verstappen. Domácí Vettel se probojoval z 20. příčky až na druhou

Chaotickou Velkou cenu Německa formule 1 vyhrál Max Verstappen z Red Bullu a připsal si druhé vítězství v sezoně. Na druhé příčce skončil k radosti domácích fanoušků Sebastian Vettel z Ferrari, přestože odstartoval až z poslední 20. příčky. Na třetím místě dojel Daniil Kvjat z Toro Rosso.

Tento článek je více než rok starý.

Hockenheim (Německo) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Max Verstappen

Max Verstappen | Foto: Lisi Niesner | Zdroj: Reuters

Propadákem naopak skončil dnešní závod v dešti a na mokré trati pro mistrovský Mercedes. Obhájce titulu a vedoucí jezdec průběžného pořadí mistrovství světa Lewis Hamilton obsadil po startu z pole position jedenáctou příčku a po 22 závodech nebodoval, zatímco Valtteri Bottas sedm kol před koncem havaroval.

Hamilton se zapsal do historie. V domácí Velké ceně Británie formule 1 kraloval už pošesté

Číst článek

Závod byl kvůli dešti zkrácen z 67 na 64 kol, protože první tři kola odjeli jezdci na mokré trati za safety carem. Poté následoval klasický pevný start, který příliš změn nepřinesl. To však ale fanouškům bohatě vynahradil zbývající hektický průběh závodu, který se může směle ucházet o titul nejnapínavější Velké ceny za poslední roky.

Zpomalovací vůz byl v úvodu na trati hned několikrát a prakticky všichni piloti toho využili k výměně gum. Charles Leclerc z Ferrari se díky dobře načasovaným zastávkám v depu dostal na druhé místo, ale na směs do sucha vsadil jako spousta dalších příliš brzy.

Začalo totiž opět pršet, Leclerc vyjel mimo trať do kačírku a dobře rozjetý závod pro něj skončil. Do bariéry vzápětí vrazil i Hamilton, který se sice dokázal dostat do boxů, jenže do nich nezajel na určeném místě, za což poté dostal pětisekundovou penalizaci.

Černý den pro Mercedes

Nečekaným zajetím do depa navíc zcela zaskočil mechaniky, takže výměna poškozeného předního křídla a gum zabrala celou minutu. Britský pilot, který před rokem v Německu na mokré trati zvítězil navzdory startu ze 14. místa, se tak propadl z první pozice na páté místo. V čele měl přitom v jednu chvíli až čtyřicetisekundový náskok.

Výměna pneumatik pod dvě vteřiny. Tým Red Bull se postaral o nejrychlejší pit stop v historii F1

Číst článek

Mercedes v jubilejním 200. závodě ve formuli provázela smůla i nadále. V 54. kole vyjel Hamilton znovu z trati, nabral velkou ztrátu a finišoval až na 11. příčce. Chvíli nato skončil mimo trať na čtvrtém místě jedoucí Bottas, jenž při havárii ulomil přední kolo. Hamilton tak díky tomu má v čele šampionátu před finským pilotem na druhé příčce stále náskok 39 bodů.

Trápení favorita dokonale využil Vettel a senzačně se po startu z posledního místa dostal až na stupně vítězů. Čtyřnásobný mistr světa, který na Verstappena ztratil sedm sekund, si tak spravil chuť po loňské Velké ceně Německa, kde naopak on po startu z pole position přišel po havárii v dešti o jasné vítězství.

Verstappen navázal na měsíc staré vítězství z Rakouska a zůstává jediným pilotem, který dokázal v probíhající sezoně narušit nadvládu Mercedesu. Kvjat se potřetí v kariéře dostal na stupně vítězů. Třetí byl rovněž v roce 2016 v Číně a jeho maximem je druhá pozice z Maďarska v roce 2015.

Velká cena Německa formule 1 v Hockenheimu:
1. Verstappen (Niz./Red Bull) 1.44.31,275, 2. Vettel (Něm./Ferrari) -7,333, 3. Kvjat (Rus./Toro Rosso) -8,305, 4. Stroll (Kan./Racing Point) -8,966, 5. Sainz (Šp./McLaren) -9,583, 6. Albon (Thaj./Toro Rosso) -10,052, 7. Räikkönen (Fin./Alfa Romeo) -12,214, 8. Giovinazzi (It./Alfa Romeo) -13,849, 9. Grosjean (Fr./Haas) -16,838, 10. Magnussen (Dán./Haas) -18,765.
Průběžné pořadí (po 11 z 21 závodů): 1. Hamilton (Brit./Mercedes) 223 b., 2. Bottas (Fin./Mercedes) 184, 3. Verstappen 162, 4. Vettel 141, 5. Leclerc (Mon./Ferrari) 120, 6. Gasly (Fr./Red Bull) 55.
Pohár konstruktérů: 1. Mercedes 407, 2. Ferrari 261, 3. Red Bull 217, 4. McLaren 70, 5. Toro Rosso 42, 6. Renault 39, 7. Alfa Romeo 36, 8. Racing Point 31, 9. Haas 19.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme