Pro pole position si v Portugalsku dojel Bottas, Hamiltona porazil o sedm tisícin sekundy

Kvalifikaci na Velkou cenu Portugalska vozů formule 1 vyhrál Valtteri Bottas z Mercedesu. Týmového kolegu Lewise Hamiltona, který na trati v Portimau útočil na 100. pole position v kariéře, předčil o pouhých sedm tisícin sekundy. Třetí skončil Max Verstappen z Red Bullu.

Portimao Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Valtteri Bottas.

Valtteri Bottas. | Foto: Marcelo Del Pozo | Zdroj: Reuters

Pro finského pilota Mercedesu, který minulý závod v Imole nedokončil kvůli kolizi s Georgem Russellem, půjde o 17. start z prvního místa. O triumfu Bottas rozhodl už svou první jízdou v závěrečné části zásluhou času 1:18,348. Hamilton sice byl hned za ním jen o 0,007 sekundy horší, při následném druhém pokusu však už nezrychlil a na trojciferné jubileum si bude muset ještě počkat.

Kopcovitá trať, kluzký asfalt a nevyzpytatelné počasí. Piloty formule 1 čeká v Portugalsku náročný závod

Číst článek

Mercedesy tak v den 27. výročí tragické smrti Ayrtona Senny navázaly na páteční povedené tréninky, kdy oba jejich jezdci stanuli na čelních příčkách. Verstappen sice pak vyhrál sobotní třetí trénink, o svůj nejrychlejší čas při prvním pokusu ale přišel kvůli překročení traťových limitů. Při následném druhém útoku pak na vítězného Bottase ztratil 0,398 sekundy.

Hned za ním bude v neděli startovat jeho kolega z Red Bullu Sergio Pérez. Povedená kola zajeli rovněž Carlos Sainz ve Ferrari a Esteban Ocon s Alpine, kteří skončili na pátém respektive šestém místě.

Z první fáze kvalifikace překvapivě nepostoupil Daniel Ricciardo z McLarenu a odstartuje jako šestnáctý. Hned za ním bude i Lance Stroll, který v týmu Aston Martin skončil poprvé v sezoně hůř než jeho parťák Sebastian Vettel. Ten naopak zahájí závod z 10. místa, do závěrečné části kvalifikace se dostal poprvé od srpna 2020.

Velká cena Portugalska odstartuje v neděli v 16.00.

Kvalifikace na Velkou cenu Portugalska, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Portimau:
1. Bottas (Fin./Mercedes) 1:18,348, 2. Hamilton (Brit./Mercedes) -0,007, 3. Verstappen (Niz./Red Bull) -0,398, 4. Pérez (Mex./Red Bull) -0,542, 5. Sainz (Šp./Ferrari) -0,691, 6. Ocon (Fr./Alpine) -0,694, 7. Norris (Brit./McLaren) -0,768, 8. Leclerc (Mon./Ferrari) -0,958, 9. Gasly (Fr./AlphaTauri) -1,127, 10. Vettel (Něm./Aston Martin) -1,311.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme