Ve formuli 1 opět rozhodovali sportovní komisaři, Verstappen čekal na potvrzení triumfu tři hodiny

Projel cílem jako první, ale na potvrzení svého triumfu čekal ještě další tři hodiny. O vítězství Maxe Verstappena ve Velké ceně Rakouska formule 1 mohli totiž připravit sportovní komisaři. Ti řešili jeho předjížděcí manévr na do té doby vedoucího Charlese Leclerca z Ferrari.

Spielberg (Rakousko) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Max Verstappen

Max Verstappen | Foto: Lisi Niesner | Zdroj: Reuters

Max Verstappen předvedl v Rakousku skvělý výkon. Po startu se sice propadl na sedmé místo, ale postupně zrychloval a propracovával se zpět vzhůru. V závěru závodu se dotáhl na vedoucího Charla Leclerca z Ferrari a dvě kola před koncem ho předjel. V souboji ale vytlačil monackého pilota z trati a zanedlouho se objevila informace, že se tímto manévrem budou zabývat sportovní komisaři.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve formuli 1 opět rozhodovali sportovní komisaři, Verstappen čekal na potvrzení triumfu tři hodiny

„Prohlásili to za závodní incident. Nešlo o žádnou divočinu ze strany jednoho nebo druhého pilota, ten kontakt nebyl závažný. A hlavně Max Verstappen si tu pozici těsně předtím, než došlo ke kontaktu, vybojoval, takže sice museli rokovat dlouho, protože rozhodně nechtěli udělat chybu, ale já jejich rozhodnutí považuji za naprosto správné,“ řekl Radiožurnálu televizní komentátor Tomáš Richtr.

Jednání komisařů trvalo více než tři hodiny, takže Max Verstappen se dočkal potvrzení svého triumfu před chvíli před dvacátou hodinou. Závod přitom skončil v půl páté odpoledne.

Poprvé v sezoně nevyhrál závod formule 1 Mercedes, v Rakousku se radoval Verstappen z Red Bullu

Číst článek

„Hlaní důvod, proč to rozhodnutí trvalo tak dlouho, byl fakt, že se začalo vyšetřovat až v šest hodin, protože jezdci měli různé mediální povinnosti. Následná procedura trvala něco přes hodinu a obsahovala i výpovědi obou jezdců a tak dále. Nakonec to byly poměrně logické důvody, které vedly k tomu, že se tak dlouho čekalo,“ vysvětlil proces závodník a expert Radiožurnálu Jakub Knoll.

Rozhodnutí komisařů neudělit trest Verstappenovi pobouřilo především zástupce Ferrari. Hlavně proto, že Sebastian Vettel před třemi týdny v Kanadě dostal od stewardů pětisekundovou penalizaci za nebezpečný návrat na trať, která ho připravila o vítězství.

„Situace, kterou jsme mohli vidět v Rakousku, byla dost odlišná od té, kterou jsme viděli v Kanadě, to byl důvod, proč se komisaři rozhodli jinak. Z mého pohledu si ani jedna situace nezasloužila penalizaci,“ řekl Jakub Knoll.

Útěchou pro Ferrari tak může být fakt, že má v posledních týdnech dostatečnou rychlost na to, aby vyhrávalo závody.

David Prouza Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme