Hamilton si vyjel v Saúdské Arábii pole position, Verstappen dojel v kvalifikaci po nehodě třetí

Kvalifikaci na premiérovou Velkou cenu Saúdské Arábie vozů formule 1 vyhrál úřadující šampion Lewis Hamilton z Mercedesu před svým týmovým kolegou Valtterim Bottasem. Lídr mistrovství světa Max Verstappen z Red Bullu měl nehodu v poslední zatáčce závěrečného kola a odstartuje třetí. V závodě bude před Hamiltonem hájit osmibodový náskok v čele šampionátu, v případě rivalova většího bodového výpadku by se mohl stát už v neděli poprvé mistrem světa.

Džidda (Saúdská Arábie) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britský pilot Lewis Hamilton zajel v kvalifikaci v Baku nejrychlejší čas.

Lewis Hamilton. | Zdroj: Reuters

Šestatřicetiletý Hamilton obdržel ještě před kvalifikací napomenutí a pokutu 25 tisíc eur za incident s Nikitou Mazepinem ve třetím tréninku. Další trest mu hrozil za nerespektování dvojitých žlutých vlajek, ty však nebyly podle komisařů signalizovány ani na panelu ani na volantu jezdce, takže Brit vyvázl bez postihu.

Zemřel legendární Frank Williams. Zakladateli britské stáje formule 1 bylo 79 let

Číst článek

V kvalifikaci rodák ze Stevenage pokračoval ve spolehlivých výkonech z pátečních tréninků a druhou kvalifikační část vyhrál rozdílem 234 tisícin sekundy.

Během rozhodujicí třetí části nicméně jeho rival Verstappen zrychlil a atakoval možnou třináctou pole position v kariéře. V posledním kole byl po dvou měřených úsecích nejrychlejší a zdálo se, že Hamitona z prvního místa sesadí. V poslední zatáčce ale nezvládl výjezd a po narázu do zdi musel svůj vůz odstavit.

Sedminásobný šampion Hamilton, který útočí na rekordní osmý triumf a překonání maxima Michaela Schumachera, tak získal 103. pole position v kariéře a druhou za sebou.

Před Verstappena se navíc dostal ještě Bottas, který tak završil postavení Mercedesu v přední řadě. Čtyřiadvacetiletému pilotovi Red Bullu hrozí po nehodě i výměna převodovky a potenciální trest v podobě ztráty pěti míst na startovním roštu.

Předposlední podnik sezony se pojede za umělého osvětlení v neděli od 18.00 SEČ.

Kvalifikace na Velkou cenu Saúdské Arábie, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Džiddě:
1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:27,511, 2. Bottas (Fin./Mercedes) -0,111, 3. Verstappen (Niz./Red Bull) -0,142, 4. Leclerc (Mon./Ferrari) -0,543, 5. Pérez (Mex./Red Bull) -0,612, 6. Gasly (Fr./Alpine) -0,614, 7. Norris (Brit./McLaren) -0,669, 8. Cunoda (Jap./AlphaTauri) -0,931, 9. Ocon (Fr./Alpine) -1,136, 10. Giovinazzi (It./Alfa Romeo) -1,243.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme