Dramatickou Velkou cenu Saúdské Arábie ovládl Verstappen, Leclerca předjel tři kola před koncem

Velkou cenu Saúdské Arábie vozů formule 1 vyhrál úřadující mistr světa Max Verstappen. Nizozemský jezdec týmu Red Bull uhájil v dramatickém závěru vedení před Charlesem Leclercem z Ferrari. Monacký pilot ale po druhé příčce zvýšil náskok v čele šampionátu na 12 bodů před týmovým kolegou Carlosem Sainzem. Ten dojel třetí.

Aktualizováno Džidda (Saúdská Arábie) (Aktualizováno: 21:55 27. 3. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nizozemský jezdec Max Verstappen slaví vítězství v Džiddě

Nizozemský jezdec Max Verstappen slaví vítězství v Džiddě | Foto: Ahmed Yosri | Zdroj: Reuters

Čtyřiadvacetiletý Verstappen rozhodl o premiérovém vítězství v sezoně tři kola před koncem, kdy díky systému DRS předjel Leclerca na cílové rovince a poté již vedení uhájil. Obhájce titulu tak napravil neúspěch z předchozí GP Bahrajnu, kdy odstoupil těsně před koncem kvůli poruše palivového systému.

Závěrečný souboj mezi Leclecem a Verstappenem byl vrcholem závodu

Vítěz kvalifikace Sergio Pérez z Red Bullu doplatil v 16. kole na nešťastně načasovanou výměnu pneumatik, po níž přišla havárie Nicholase Latifiho a jeho rivalové ho díky zpomalovacímu režimu závodu předstihli. Mexičan dojel čtvrtý.

Obhájce loňského vítězství Lewis Hamilton z Mercedesu, který startoval po nevydařené kvalifikaci patnáctý, získal bod za desáté místo. Jeho týmový kolega George Russell byl pátý.

V 16. kole havaroval Latifi z Williamsu, který opřel svůj vůz stejně jako v kvalifikaci do zdi. Na tom prodělal hlavně vedoucí Pérez, který krátce předtím stavěl pro nové pneumatiky a v následném zpomalovacím režimu přišel o šanci se při zastávkách rivalů vrátit do čela. Mexický jezdec musel nakonec přepustit i třetí příčku Sainzovi, neboť Španěl vyjel z boxů dřív než pilot Red Bullu.

Závod formule 1 v Saúdské Arábii budí kontroverze. Hamilton kritizoval dodržování lidských práv v zemi

Číst článek

Nový lídr Leclerc držel pohodlně vedení, než byl po odstoupení Alonsa, Ricciarda z McLarenu a Bottase z Alfy Romeo v krátkém čase po sobě zaveden opět safety car.

Po restartu se za monackého pilota zavěsil Verstappen, a přestože se Leclerc dvakrát dokázal ubránit, tři kola před koncem už neměl na cílové rovince šanci.

Rodák z Monte Carla se ještě snažil nizozemskému rivalovi manévr oplatit, v závěru však jeho snahu přibrzdily žluté vlajky po nehodě Lance Strolla a Alexe Albona.

Leclerc tak alespoň získal prémiový bod za nejrychlejší kolo v závodě a má na kontě 45 z možných 52 bodů.

Verstappen se po prvních bodech v sezoně posunul na průběžnou třetí příčku v MS. Na vedoucího Leclerca ztrácí dvacet bodů.

Velká cena Saúdské Arábie, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Džiddě:

Pořadí: 1. Verstappen (Niz./Red Bull) 1:24:19,293, 2. Leclerc (Mon./Ferrari) -0,549, 3. Sainz (Šp./Ferrari) -8,097, 4. Pérez (Mex./Red Bull) -10,800, 5. Russell (Brit./Mercedes) -32,732, 6. Ocon (Fr./Alpine) -56,017, 7. Norris (Brit./McLaren) -56,124, 8. Gasly (Fr./AlphaTauri) -1:02,946, 9. Magnussen (Dán./Haas) -1:04,308, 10. Hamilton (Brit./Mercedes) -1:13,948.

Nejrychlejší kolo: Leclerc.

Průběžné pořadí MS (po 2 z 22 závodů): 1. Leclerc 45, 2. Sainz 33, 3. Verstappen 25, 4. Russell 22, 5. Hamilton 16, 6. Ocon 14, 7. Pérez a Magnussen oba 12, 9. Bottas (Fin./Alfa Romeo) 8, 10. Norris 6.

Pohár konstruktérů: 1. Ferrari 78, 2. Mercedes 38, 3. Red Bull 37, 4. Alpine 16,, 5. Haas 12, 6. Alfa Romeo 9, 7. AlphaTauri 8, 8. McLaren 6.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme