Opět Hamilton. Britský jezdec ovládl Velkou cenu Španělska a navýšil svůj náskok v čele šampionátu

Britský pilot Lewis Hamilton vyhrál Velkou cenu Španělska formule 1 a zvýšil náskok v čele mistrovství světa před druhým Maxem Verstappenem na 14 bodů. Úřadující šampion z Mercedesu ovládl již třetí závod v sezoně a celkem 98. v kariéře. Třetí za nizozemským rivalem z Red Bullu skončil Hamiltonův týmový kolega Valtteri Bottas.

Tento článek je více než rok starý.

Barcelona (Španělsko) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lewis Hamilton

Lewis Hamilton | Zdroj: Reuters

Hamilton v sobotu v Barceloně ukořistil 100. pole position a o jeho triumfu v závodě rozhodla správně načasovaná strategie dvou zastávek v boxech, díky níž se před Verstappena dostal šest kol před koncem. Nizozemec pak alespoň získal prémiový bod za nejrychlejší kolo v závodě.

Hamilton vyhrál kvalifikaci ve Španělsku a dosáhl jako první pilot formule 1 sté pole position v kariéře

Číst článek

Verstappena dělilo od Hamitona v kvalifikaci jen 36 tisícin sekundy, do závodu ale měl lepší vstup. V první zatáčce se natlačil před Hamiltona a Brit musel po tvrdém manévru na poslední chvíli zabrzdit, aby s ním nehavaroval. Na zpomalení úřadujícího mistra světa doplatil následně i třetí Bottas, který se propadl za Charlese Leclerca z Ferrari.

Verstappen se udržel ve vedení i po restartu, nicméně Hamilton si ho na víc než 1,5 sekundy nenechal ujet. Ve 25. kole proto Nizozemec zajel pro nové pneumatiky, a byť jeho zastávka trvala kvůli zpoždění mechanika 4,2 sekundy, využil po návratu situace, že do boxů zajel i před ním jedoucí Daniel Ricciardo. Pilot Red Bullu se tak za ním nemusel příliš zdržovat, a když zajel pro nové gumy i Hamilton, měl před ním už šestisekundový trhák.

Brit sice dál prokazoval výbornou rychlost a později se k Verstappenovi dostal znovu na rozdíl menší než sekunda, nicméně ani se systémem DRS se mu ho nedařilo soupeře předjet. Mercedes proto vsadil na alternativní strategii, ve 43. kole povolal Hamiltona do boxů ještě jednou a mistr světa zahájil na čerstvých pneumatikách velkou stíhací jízdu.

Přestože sedminásobný mistr světa ztrácel 22 kol před koncem z třetího místa na čelo 23 sekund, v dalším průběhu Verstappenův trhák rychle mazal. Třináct kol před koncem se sice nečekaně zdržel za týmovým parťákem Bottasem, který ho pustil před sebe jen velmi nerad a navíc až po několika zatáčkách, nicméně vliv na Hamiltonovu jízdu to už nemělo.

Šest kol před koncem se pilot Mercedesu snadno dostal i před Verstappena a tomu nezbylo nakonec nic jiného než zkusit získat po výměně nejměkčích pneumatik prémiový bod za nejrychlejší kolo závodu. Pilot Red Bullu se poučil i z minulého týdne, kdy o bonus přišel kvůli porušení traťových limitů a tentokrát vše zvládl bez námitek komisařů. Nic na tom při své snaze snaze nezměnil ani třetí Bottas.

Hamilton vyhrál v Barceloně popáté za sebou a pošesté celkově, čímž vyrovnal zdejší rekord Michaela Schumachera. Na stupních vítězů se seřadili ve stejném pořadí identičtí jezdci jako minulý týden v portugalském Portimau. Příští závod v Monaku se uskuteční 23. května.

Lewis Hamilton takes his 5th consecutive win in Barcelona

#SpanishGP 🇪🇸 #F1

16:51 – 09. 05. 2021

1266 7484

ČTK, bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme