S mokrou tratí ve Spielbergu si nejlépe poradil Hamilton, Ferrari se nedařilo

Kvalifikaci na Velkou cenu Štýrska formule 1 v náročných podmínkách suverénně vyhrál obhájce titulu Lewis Hamilton z Mercedesu. Šestinásobný mistr světa se nejlépe vyrovnal s deštěm a mokrou tratí a druhého Maxe Verstappena z Red Bullu i třetího Carlose Sainze porazil o více než sekundu.

Tento článek je více než rok starý.

Spielberg (Rakousko) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lewis Hamilton.

Lewis Hamilton. | Foto: Joe Klamar | Zdroj: Reuters

Sobotní program ve Spielbergu, který před týdnem hostil zahajovací Velkou cenu Rakouska a jako první okruh v historii přivítá dva závody v jedné sezoně, výrazně ovlivnil silný déšť. Už dopoledne byl předčasně ukončen závod formule 3 a poté byl zrušen i třetí trénink formule 1.

Formule 1 zrušila trénink, kvalifikace se možná odloží. Velkou cenu Štýrska ohrožuje silný déšť

Číst článek

Kvalifikace odstartovala s téměř hodinovým zpožděním a s mokrou tratí a velmi špatnou viditelností si nejlépe poradil Hamilton. V závěrečné části kvalifikace zaznamenal čas 1:19,273 a Verstappena porazil o 1,2 sekundy. Třetí Sainz za pilotem Mercedesu zaostal o 1,39 sekundy.

Čtvrtou příčku obsadil Valtteri Bottas, který před týdnem ve Spielbergu ovládl kvalifikaci i úvodní závod sezony. Druhý jezdec mistrovského Mercedesu na Hamiltona ztratil 1,43 sekundy. Na pátém místě skončil Esteban Ocon z Renaultu před Landem Norrisem z McLarenu, který však po trestu z pátečních tréninků klesne na startu na devátou pozici.

Stejně jako před týdnem se v kvalifikaci nedařilo Ferrari, kterému v dešti nepomohly ani vylepšené vozy. Čtyřnásobný mistr světa Sebastian Vettel byl se ztrátou přes dvě sekundy desátý a Charles Leclerc, jenž minulou neděli překvapil druhým místem, nepostoupil do závěrečné části kvalifikace a odstartuje z 11. místa.

Nedělní Velká cena Štýrska, která se do upraveného kalendáře dostala kvůli odložení úvodu sezony po pandemii koronaviru, začne v 15.10. Podle předpovědi by se mělo jet na suché trati.

Kvalifikace na Velkou cenu Štýrska, závod mistrovství světa vozů formule 1 ve Spielbergu (Rakousko):
1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:19,273, 2. Verstappen (Niz./Red Bull) -1,216, 3. Sainz (Šp./McLaren) -1,398, 4. Bottas (Fin./Mercedes) -1,428, 5. Ocon (Fr./Renault) -1,649, 6. Norris (Brit./McLaren) -1,652, 7. Albon (Thaj./Red Bull) -1,738, 8. Gasly (Fr./Alpha Tauri) -1,755, 9. Ricciardo (Austr./Renault) -1,919, 10. Vettel (Něm./Ferrari) -2,378.

Pozn.: Norris kvůli trestu za ignorování žlutých vlajek při pátečním tréninku přijde na startu o tři místa.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme