Stroll si na mokré trati v Istanbulu dojel pro první pole position v kariéře

Z prvního místa do nedělní Velké ceny Turecka formule 1 odstartuje Lance Stroll. Pilot Racing Pointu si pro premiérovou pole position v kariéře dojel v náročných podmínkách na mokré trati a ukončil kvalifikační nadvládu Mercedesu v této sezoně.

Tento článek je více než rok starý.

Istanbul Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lance Stroll je prvním Kanaďanem na pole position od roku 1997.

Lance Stroll je prvním Kanaďanem na pole position od roku 1997. | Foto: KENAN ASYALI | Zdroj: Reuters

Mistrovské stáji, jejíž jezdci ovládli všech třináct předchozích kvalifikací, se naopak vůbec nedařilo. Lewis Hamilton, který v neděli může získat sedmý titul v kariéře a vyrovnat rekord slavného Michaela Schumachera, byl až šestý. Valtteri Bottas obsadil devátou příčku.

Formule 1 se vrací do Turecka, nový asfalt zatím dělá jezdcům problémy. ‚Jako kluziště,‘ stěžuje si Hamilton

Číst článek

Na nečekaných výsledcích se podepsal hustý déšť, kvůli kterému byla první část kvalifikace zhruba na 45 minut přerušena. A ani poté nic nenasvědčovalo tomu, že by si měl Stroll dojet pro první pole position v kariéře. Kanadský pilot ale v poslední části všechny zaskočil a dosavadního suveréna Maxe Verstappena z Red Bullu na druhé příčce porazil o tři desetiny.

Ostatní jezdci už za Strollem, který se stal prvním Kanaďanem na pole position od mistra světa z roku 1997 Jaquese Villeneuva, výrazně zaostali. Třetí Sergio Pérez z Racing Pointu byl pomalejší o 1,6 sekundy, čtvrtý Alexander Albon z Red Bullu o 2,7 a pátý Daniel Ricciardo z Renaltu o 3,8 sekundy.

Zklamáním skončila kvalifikace pro Hamiltona, kterému dokonce hrozilo vyřazení v první části. Na startu se nakonec postaví do třetí řady, za Strollem zaostal o 4,8 sekundy.

Z pohledu boje o titul a vyrovnání Schumacherova rekordu se pro Hamiltona ale prakticky nic nemění. Průběžné pořadí šampionátu vede o 85 bodů před týmovým kolegou Bottasem, který má jako jediný ještě matematickou šanci ho o titul připravit. Finský pilot k tomu ale potřebuje v neděli získat minimálně o osm bodů víc než Hamilton, což je vzhledem k Bottasovu startu z deváté pozice nepravděpodobné.

Kvalifikace na Velkou cenu Turecka, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Istanbulu:
1. Stroll (Kan./Racing Point) 1:47,765, 2. Verstappen (Niz./Red Bull) -0,290, 3. Pérez (Mex./Racing Point) -1,556, 4. Albon (Thaj./Red Bull) -2,683, 5. Ricciardo (Austr./Renault) -3,830, 6. Hamilton (Brit./Mercedes) -4,795, 7. Ocon (Fr./Renault) -4,857, 8. Räikkönen (Fin./Alfa Romeo) -4,980, 9. Bottas (Fin./Mercedes) -5,493, 10. Giovinazzi (It./Alfa Romeo) -9,461.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme