Hamilton rekord legendárního Schumachera nevyrovnal, Velkou cenu Ruska ovládl Bottas

Lewis Hamilton ve Velké ceně Ruska formule 1 rekord Michaela Schumachera v počtu vítězství v závodech mistrovství světa nevyrovnal, po desetisekundové penalizaci skončil třetí. V olympijském Soči vyhrál Hamiltonův kolega z Mercedesu Valtteri Bottas z Finska před Nizozemcem Maxem Verstappenem z Red Bullu.

Soči Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hamilton startoval z pole position, ale při první výměně pneumatik musel strávit v boxech deset sekund navíc. Britský pilot dostal dva pětisekundové tresty za to, že si před začátkem závodu zkoušel dvakrát start na nepovoleném místě trati.

Fanoušci mají na Nürburgringu zelenou, formuli 1 tam může sledovat až 20 tisíc šťastlivců

Číst článek

Šestinásobný mistr světa Hamilton tak nevyužil první možnost 91. vítězstvím v kariéře vyrovnat Schumacherův rekord. Zůstal však po desátém ze 17 závodů v čele šampionátu, který vede o 44 bodů před Bottasem. Fin vyhrál podruhé v sezoně a podeváté v kariéře.

Bottas po startu z třetí pozice okamžitě předjel Verstappena a dokonce na konci rovinky útočil na Hamiltona. Britský jezdec vedení uhájil, ale jen do 16. kola, kdy si musel v boxech odbýt desetisekundový trest.

Na trať se vrátil jako jedenáctý, a i když se podle očekávání prodral startovním polem, výš než na třetí místo se nedostal. Jednatřicetiletý Bottas porazil Verstappena o 7,729 sekundy, Hamilton ztratil 22,729 sekundy.

Řekli mu, že může

Před zkouškou startu se přitom Hamilton týmu vysílačkou ptal, zda ji může absolvovat na daném místě, a dostal kladnou odpověď. Podruhé během tří závodů ho tak chyba stáje připravila o šanci na vítězství.

Ve Velké ceně Itálie dostal pětatřicetiletý Brit penalizaci na to, že vjel do depa, i když byla boxová ulička uzavřena. Tým ho před tím varoval příliš pozdě.

Jediným rekordmanem se tak dnes stal Kimi Räikkönen z Alfy Romeo, jenž absolvoval 322. Grand Prix v kariéře. Čtyřicetiletý Fin vyrovnal historické maximum Brazilce Rubense Barrichella.

Zkrácený světový šampionát F1 pokračuje za dva týdny Velkou cenou Eifelu na Nürburgringu.

CLASSIFICATION: RUSSIAN GRAND PRIX 🏆

Confirmation of the win for @Valtteri Bottas - the ninth of his career and his first since Round 1 in Austria in July

#RussianGP 🇷🇺 #F1

15:06 – 27. 09. 2020

862 3106

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme