Formule 1 letos v Americe nebude, závody se přesouvají do Evropy. Poprvé se pojede v Portimau

Vedení seriálu formule 1 zrušilo kvůli koronaviru všechny čtyři závody plánované na americkém kontinentu a místo nich zařadilo do kalendáře další tři akce v Evropě. Namísto Grand Prix v Kanadě, USA, Mexiku a Brazílii se letos pojede v Imole, na Nürburgringu a poprvé i na okruhu v portugalském Portimau.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kvalifikaci na Velkou cenu Singapuru formule 1 vyhrál Charles Leclerc z Ferrari

Charles Leclerc z Ferrari | Foto: Thomas Peter | Zdroj: Reuters

Důvodem zrušení závodů v USA, Brazílii a Mexiku jsou vysoké počty nakažených koronavirem ve všech třech zemích a s tím spojená cestovní omezení. Podle původního programu se v texaském Austinu mělo jet 23. října, o týden později v Mexiku a v Sao Paulu v polovině listopadu. Kanadská Grand Prix v Montrealu byla už dříve z plánovaného červnového termínu odložena a nové datum už hledat nebude.

Hamilton osmou výhrou ve Velké ceně Maďarska vyrovnal Schumacherův rekord

Číst článek

Na Nürburgring se formule 1 vrátí po sedmileté pauze, Grand Prix Eifelu bude hostit 11. října. Takhle pozdě se na této trati ještě nikdy nejelo a podle BBC by nebylo překvapením, kdyby závod narušil sníh.

O dva týdny později se bude závodit v Portimau. Pro okruh v Algarve to bude premiéra ve formuli 1, Velká cena Portugalska se vrátí do programu mistrovství světa po 24 letech. Naposledy se jela v roce 1996 v Estorilu.

V Imole se pojede Grand Prix Emilia-Romagna 1. listopadu. Na okruhu Enza a Dina Ferrariho pojmenovaném po zakladateli slavné automobilky a jeho synovi se v letech 1981 až 2006 konala Velká cena San Marina. Při závodě v roce 1994 tam zahynul trojnásobný mistr světa Ayrton Senna, při kvalifikaci o den dříve pilot Roland Ratzenberger.

Upravený kalendář mistrovství světa, které kvůli pandemii koronaviru odstartovalo se čtyřměsíčním zpožděním teprve na začátku července v Rakousku, nyní čítá 13 závodů. Zástupci seriálu doufají, že se letos podaří odjet 15 až 18 Velkých cen.

V plánu je zakončení sezony dvěma prosincovými Grand Prix v Bahrajnu a jednou v Abú Zabí. Patnáctka závodů je minimum, které se musí uskutečnit, aby F1 splnila podmínky smlouvy s majiteli televizních práv.

Po odložení dubnového debutu ve formuli by se mohla Velké ceny dočkat také Hanoj a jedná se i o návratu do Sepangu, kde se závodilo v letech 1999 až 2017.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme