Tragédie ve formuli 2: po vážné nehodě na okruhu ve Spa zemřel mladý pilot Hubert

Při závodu formule 2 ve Spa v sobotu zahynul francouzský pilot Anthoine Hubert. Dvaadvacetiletý jezdec podlehl zraněním po hrůzostrašné nehodě s Američanem Juanem Manuelem Correou, který do jeho vozu narazil v rychlosti kolem 270 km/h.

Spa-Francorchamps (Belgie) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hubert ve druhém kole závodu, který byl součástí programu Velké ceny Belgie formule 1, dostal za obávanou zatáčkou Eau Rouge hodiny, načež se jeho vůz po odrazu od bariéry vrátil na trať. V tu chvíli do něj v rychlosti kolem 270 kilometrů v hodině narazil soupeř.

Monopost francouzského pilota se roztrhl na tři kusy, jezdce nezachránil ani monokok, který náraz do levé strany vozu nevydržel. Hubert zemřel v lékařském středisku belgické trati.

Sedmnáctiletá závodnice vylétla se svou formulí z trati. Odnesl to zlomený obratel

Číst článek

Correův vůz po střetu skončil koly vzhůru, dvacetiletý jezdec utrpěl zlomeniny nohou a je v lutyšské nemocnici ve stabilizovaném stavu. Dvacetiletý pilot utrpěl při srážce fraktury dolních končetin a lehčí zranění páteře, ještě v pátek večer se v nemocnici v Lutychu podrobil operaci a nyní se zotavuje na jednotce intenzivní péče. Další účastník nehody Giuliano Alesi z Francie byl po vyšetření propuštěn bez následků.

Tragédie otřásla světem motorismu. „Hrozné zprávy. Modlím se za něj, i za to, aby byl Juan Manuel v pořádku,“ řekl bývalý mistr světa F1 Nico Rosberg. Úřadující šampion Lewis Hamilton označil Huberta za hrdinu. „Protože podstoupil to riziko, aby následoval svůj sen. Modlím se za něj a za jeho rodinu,“ vzkázal pětinásobný šampion. „Nemohu tomu uvěřit. Odpočívej v pokoji,“ přidal pilot Ferrari Charles Leclerc.

Hubert byl nováčkem F2. Závodil za tým BWT Arden a ve své premiérové sezoně vyhrál závody v Monaku a ve Francii. V průběžném pořadí mu patřilo osmé místo.

Smrt jezdce po čtyřech letech

Vrcholový formulový sport zasáhla smrt jezdce po čtyřech letech. V červenci 2015 zemřel po devítiměsíčním kómatu jiný francouzský pilot Jules Bianchi. Jemu se stala osudným nehoda ve Velké ceně Japonska F1 v říjnu 2014 v Suzuce.

Kvalifikace na Velkou cenu Belgie patřila jezdcům Ferrari, vyhrál Leclerc před Vettelem

Číst článek

Ve formuli 2 se smrtelná nehoda stala naposledy v roce 2009, kdy přišel o život v Brands Hatch tehdy osmnáctiletý Brit Henry Surtees, syn Johna Surteese, který se jako jediný stal mistrem světa v závodech silničních motocyklů i ve formuli 1.

Hubertovu památku uctí motoristický svět minutou ticha před nedělní belgickou Grand Prix formule 1. O zrušení nebo přesunutí hlavního závodu víkendu ve Spa se neuvažovalo. Pojede se i závod formule 3, kterému bude rovněž předcházet minuta ticha.

Neuskuteční se pouze plánovaný supersprint formule 2; sobotní klasický závod byl po smrtelné nehodě ve druhém kole předčasně ukončen. FIA začala okolnosti nehody vyšetřovat.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme