Lewis Hamilton zvítězil ve Velké ceně Německa, díky výhře je znovu v čele šampionátu

Obhájce titulu Lewis Hamilton po startu ze 14. místa nečekaně vyhrál Velkou cenu Německa formule 1. K vítězství mu pomohla především nehoda jasného lídra Sebastiana Vettela z Ferrari, který po karambolu na mokré trati nedojel. Pilot Mercedesu ho tak sesadil z prvního místa průběžného pořadí mistrovství světa. Na druhém místě dojel Valtteri Bottas z Mercedesu, třetí byl Kimi Räikkönen z Ferrari.

Tento článek je více než rok starý.

Hockenheim / Německo (Aktualizováno: 17:17 22. 7. 2018) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vettel si přitom od startu z pole position jel pro jasné vítězství, jenže v 53. kole po krátkém dešti nezvládl dvanáctou zatáčku a skončil mimo trať v bariéře. Hamilton se díky šťastnému triumfu dostal se 188 body do čela šampionátu, druhý Vettel na něj po jedenáctém z 21 závodů ztrácí 17 bodů.

Hamilton má novou miliardovou smlouvu a může vyhlížet překonání rekordů Michaela Schumaschera

Číst článek

Hamilton po technických problémech v kvalifikaci odstartoval až ze 14. místa, ale už v 17. kole byl pátý. Ve stejnou chvíli také skončila stíhací jízda pro desátého Daniela Ricciarda z Red Bullu, který po trestu za nepovolenou výměnu součástí motoru vyrazil na trať až z předposlední příčky.

Nic také dlouho nenasvědčovalo tomu, že by Vettel přišel na domácí půdě o vítězství. Po zastávce v boxech se sice vrátil na trať za Räikkönenem, druhý pilot Ferrari ale po chvíli dostal od vedení stáje příkaz, aby čtyřnásobného mistra světa pustil před sebe.

Pořadím ale poté zamíchal déšť, který poznamenal závěr závodu. Vedoucí Vettel v 53. kole nezvládl na mokré trati dvanáctou zatáčku, skončil v bariéře a vzteky bušil do volantu.

Do čela se na chvíli dostal Bottas, ale při zastávce v boxech neměl připravené gumy a Hamilton se tak posunul na první místo. V závěru sice finský pilot zkusil na čtyřnásobného mistra světa zaútočit, ale i u Mercedesu zafungovala týmová režie a Bottas dostal nařízeno, aby s Hamiltonem o první místo nebojoval.

Další závod je na programu za týden v Maďarsku, poté formuli 1 čeká tradiční měsíční přestávka.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme