Hamilton vyhrál kvalifikaci ve Španělsku a dosáhl jako první pilot formule 1 sté pole position v kariéře

Brit Lewis Hamilton z Mercedesu vyhrál kvalifikaci na Velkou cenu Španělska formule 1 a získal jubilejní 100. pole position v kariéře. Úřadující světový šampion porazil o 36 tisícin sekundy rivala Maxe Verstappena z Red Bullu. Stal se prvním pilotem v dějinách, jenž má trojciferný počet startů z prvního místa. Třetí skončil Hamiltonův týmový kolega Valtteri Bottas.

Tento článek je více než rok starý.

Barcelona (Španělsko) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mistr světa formule 1 Lewis Hamilton

Mistr světa formule 1 Lewis Hamilton | Foto: Wolfgang Rattay | Zdroj: Reuters

Britský fenomén rozhodl o dalším životním milníku už v první jízdě závěrečné části, kdy zajel čas 1:16,741. Verstappen, který předtím vyhrál třetí trénink, se na něj při posledním pokusu dotáhl, ale těsně nepřekonal. „Ano, moc děkuji, chlapi,“ radoval se ještě v kokpitu Hamilton, který rovněž obhájil v Barceloně loňské kvalifikační vítězství. V nedělním závodě bude lídr šampionátu útočit na třetí triumf v sezoně. Aktuálně vede před nizozemským sokem o osm bodů.

✨ O N E H U N D R E D ✨

@Lewis Hamilton makes it an incredible century of pole positions in Formula 1!

#SpanishGP 🇪🇸 #F1

16:12 – 08. 05. 2021

11007 56368

Mezi nejlepší čtyřku se vměstnal i Charles Leclerc z Ferrari. Slavná italská stáj si připomínala smutné výročí 39 let od smrti Gillese Villeneuvea. Pátý byl Esteban Ocon z Alpine. Zklamáním byl naopak výkon druhého pilota Red Bullu Sergia Péreze. Mexický jezdec v první části rozhodující fáze vyjel po smyku mimo trať a další jeho čas stačil jen na osmé místo.

V první části kvalifikace zase nečekaně skončil Juki Tsunoda z AlphaTauri, který při pokusu o závěrečné nejrychlejší kolo chyboval a k postupu mu chybělo sedm tisícin. Mladý Japonec zahájí až jako šestnáctý. Mimo první desítku skončila i dvojice z Aston Martinu Lance Stroll (11.) a Sebastian Vettel (13.).

Výsledky kvalifikace na Velkou cenu Španělska:

1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:16,741, 2. Verstappen (Niz./Red Bull) -0,036, 3. Bottas (Fin./Mercedes) -0,132, 4. Leclerc (Mon./Ferrari) -0,769, 5. Ocon (Fr./Alpine) -0,839, 6. Sainz (Šp./Ferrari) -0,879, 7. Ricciardo (Austr./McLaren) -0,881, 8. Pérez (Mex./Red Bull) -0,960, 9. Norris (Brit./McLaren) -1,269, 10. Alonso (Šp./Alpine) -1,406

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme