Fotbalová asociace dluží 25 milionů za mistrovství Evropy fotbalistek. Dotace nepřišly

Fotbalová asociace České republiky dluží 25 milionů korun za mistrovství Evropy hráček do 17 let, které se konalo v první polovině května. S informacemi přišel Seznam.cz, kterému finanční problémy potvrdil generální sekretář fotbalové asociace Rudolf Řepka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Pelta

Miroslav Pelta | Foto: Filip Jandourek

Zatčení předsedy Miroslava Pelty ukázalo finanční problémy, se kterými se Fotbalová asociace potýká. Počítalo se s tím, že peníze na financování mistrovství Evropy dostane svaz od Ministerstva školství, které ale zastavilo sportovní dotace.

„Bohužel tyto finance nepřichází a je opravdu ve hvězdách, jestli vůbec přijdou. Takže v tuto chvíli jsme opravdu, dá se říct, ve velmi vážné a složité situaci. Dokonce bych řekl, že až v beznadějné,“ uvedl generální sekretář FAČR Rudolf Řepka pro Seznam.cz Nyní tak svaz dluží peníze například za ubytování nebo za pronájem stadionů.

Dotační aféra: Pelta s Kratochvílovou vybírali členy komise, která rozdělovala peníze

Číst článek

FAČR věří, že dluh za mistrovství Evropy bude brzy vyřešen. „V současné chvíli teprve probíhá kompletní analýza květnového evropského šampionátu žen do 17 let, na jehož finančním pokrytí počítala samozřejmě fotbalová asociace s výrazným přispěním MŠMT ve výši kolem 25 milionů korun,“ uvedl pro ČTK tiskový mluvčí FAČR Michal Jurman.

„Zmíněná částka zatím není kryta, FAČR se ale snaží dělat maximum pro to, aby svým veškerým závazkům, tedy i těm spojeným s pořadatelstvím ME žen do 17 let, v co možná nejbližší době dostála,“ doplnil mluvčí.

Berou si půjčky 

Finanční potíže mají kvůli dotační aféře, kdy předseda fotbalové asociace Miroslav Pelta s náměstkyní ministryně školství Simonou Kratochvílovou ovlivňovali složení expertní komise, i jiné sporty. Seznam.cz uvádí například Českomoravský svaz hokejbalu, který má začátkem června na programu pořádání mistrovství světa v Pardubicích. Ovšem zatím nedostal nic ze slíbených tří milionů.

„Já to řeknu na rovinu, my obvoláme partnery, bereme si půjčky všude možně, abychom to byli schopni zvládnout,“ řekl Komárek Seznamu. Hokejbalový svaz tak jedná s Pardubicemi, Pardubickým krajem a dostal půjčku jeden milion korun od České unie sportu.

Ministerstvo školství mělo podpořit i mezinárodní akce jako je mistrovství Evropy ve veslování v Račicích, mistrovství světa v rychlostní kanoistice a Světový pohár ve vodním slalomu v Troji. Končící ministryně Kateřina Valachová údajně jedná tak, aby svazy peníze dostaly. 

niš, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme